Ігор Сікорський – людина, яка підкорила небо

Ігор-СІКОРСЬКИЙ02-1024x708Хлопчик з відомої київської родини завжди любив слухати історії про світ, що нас оточує. Згодом цей молодик використає ідею повітряного гвинта да Вінчі та спроектує гелікоптер. Завдяки унікальним розробкам, його ім’я назавжди залишиться в історії світової авіації. Мова йде про Ігоря Івановича Сікорського. Сім’я Сікорських Ігор Сікорський народився 25 травня 1889 року у родині київського психіатра та викладача Київського університету Святого Володимира (теперішній КНУ імені Т. Шевченка) Івана Олексійовича Сікорського. Мама майбутнього авіаконструктора – Марія Стефанівна – була жінкою освіченою, і кожну свою вільну хвилину вона присвячувала дітям.

Навчання та проекти, які прославили Сікорського

1914-муромський-1024x384

Варто зазначити, що Ігор Сікорський здобував освіту у престижних навчальних закладах того часу: Перша київська гімназія, Морський кадетський корпус у Петербурзі, Паризька технічна школа. Однак навчання у цій закордонній школі не задовольнило Сікорського, і він повернувся до рідного Києва, аби продовжити освіту у Київському політехнічному інституті. Захоплений винаходом братів Райт, Ігор Сікорський вирішує проектувати аероплани та літати на них. Будучи студентом політеху, Сікорський спроектував та збудував декілька гелікоптерів та літаків-біпланів. Але, як каже народна приказка, перша чарка колом – перші два прості вертольоти не змогли піднятись у небо. Проте наполегливий хлопець не здався, і далі продовжив проектувати літаки. У 1911 році на власному літаку С-5 склав іспит на звання пілота. У квітні 1912 року літак С-6А (розробка Сікорського) був представлений на Московській виставці повітроплавання, за який київський авіаконструктор отримав відзнаку – Велику золоту медаль. Будучи на посаді головного конструктора Російсько-Балтійського вагонного заводу, Ігор Іванович конструює серію літаків нового типу. За його проектами збудовані літаки «Гранд» («Російський Витязь») та «Ілля Муромець» – одні з найперших у світі багатомоторних літаків. Через рік після революції, у лютому 1918 року, Ігор Сікорський емігрує до Парижа, а звідти – до США. Перші роки в Америці не були легкими: на початках Ігор Іванович читав лекції з математики російським емігрантам в одній з нью-йоркських вечірніх шкіл, також паралельно проводив бесіди про перспективи авіації у різних громадських організаціях. У 1923 році Сікорський разом із групою однодумців створив у США компанію Sikorsky Aeroengineering Corporation. Справжнім інженерним шедевром, створеним у цій компанії, став чотиримоторний літак-амфібія S-40. У 30-х роках минулого століття Ігор Сікорський знову повернувся до проектування гелікоптерів. У вересні 1939 року Сікорський особисто випробовує новий експериментальний вертоліт VS-300 (S-46), а в 1942 році його гелікоптер XR-4 (VS-316) взяли на озброєння повітряні сили США.

Вшанування пам’яті

Чесно кажучи, дивно, що у Києві, у рідному місті авіаконструктора, немає музею Сікорського. Проте цю несправедливість найближчим часом мають виправити: музей імені Сікорського мають відкрити у колишньому будинку його родини на вулиці Ярославів Вал, 15б. Тим часом у Києві діють експозиції, присвячені відомому землякові.

1938254_800x600_sikorsky6SergeyUA-panoramio (1)

Цікаві факти

гелікоптер S-61, який розробив Сікорський, вперше перетнув Атлантику та Тихий океан (із дозаправкою у повітрі);

багатомоторний літак «Ілля Муромець» у 1914 році встановив світовий рекорд вантажопідйомності;

спроектувати гелікоптер Сікорського надихнув малюнок повітряного гвинта Леонардо да Вінчі;

фото Ігоря Сікорського можна побачити у Посольстві США в Україні поруч з іншими відомими українцями (та американцями українського походження), такими як Дастін Гоффман, Міла Йовович, Боб Ділан, Девід Духовни та інші;

Ігор Сікорський став дипломованим льотчиком, одним із перших у світі (1911 рік);

у червні 2016 року Міжнародному аеропорту «Київ» присвоїли ім’я Ігоря Сікорського.

1938249_800x600_758952442

У КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для юнацтва” науково-методичним відділом розроблена біобібліографічна довідка    “УКРАЇНСЬКИЙ ЛЕОНАРДО ДО ВІНЧІ”.   Запрошуємо до перегляду!!!

ДЖЕРЕЛО