Якою літературою цікавляться українські діти?

http://ukraineartnews.com/Media/images/news/big/bc7fec6d4927be4f1c8d9024243245a0.jpgЗараз у світі спостерігається попит серед дітей на особливий літературний жанр – нон-фікшин.Він на реальних прикладах показує дитині якусь частину життя суспільства та навколишнього світу.

Видавничий світ розвинених країн переживає розквіт жанру нон-фікшн для дітей. Тим часом полиці українських книгарень переважно заповнені художньою літературою. В Україні цей процес популяризації нон-фікшн тільки починається, кажуть фахівці.

“Таких книжок у нас мало. Дитина приходить у книгарню і каже:”Я цікавлюся, як живуть мурахи”, або “Мені цікаві єгипетські піраміди”. Але на ці питання нинішнє дитяче українське книговидавництво відповідей поки що не дає. Утім у нас усе попереду. Ми можемо взяти все найкраще з нон-фікшн літератури, що є у світі, і втілити його тут. Діти й дорослі чекають на видавців, які візьмуться й напрацьованими шляхами рвонуть у цьому напрямі”, – каже кураторка дитячої програми Міжнародного фестивалю “Книжковий Арсенал” Юлія Козловець.

Рецептів створення та популяризації такої літератури лише два, розповідає фахівець.

“Створення нон-фікшн літератури можливе двома шляхами. По-перше, це крутий дитячий письменник. Він співпрацює з науковим чи навчальним закладом, із людьми, які знають, про що саме треба писати, мають наукове підґрунтя. У результаті цієї співпраці виходять круті дитячі нон-фікшн книжки. По-друге, науковець. Людина, яка щиро цікавиться тим, що вивчає. Крім того, вона вміє заразити цією любов’ю усіх довкола – і дорослих, і дітей”, – каже спеціаліст.

Така література повинна зацікавлювати дитину. Юний читач має не тільки зрозуміти написане, а читати її із захопленням.

“Типовий приклад – Стівен Гокінґ. Він спільно з дочкою Люсі написав книжку “Джордж і таємний ключ до всесвіту”. Тепер всі захоплюються астрофізикою”, – розповідає Юлія Козловець.

Джерело