Чарівний світ українського слова

IMG_20221108_141503Київщині – 90

Обласний краєзнавчо-бібліотечний марафон “Краєзнавчі таємниці бібліотек Київщини”

Матеріал поданий без змін

8 листопада 2022 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих  Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради відбулося відкриття  розмовного клубу «Чарівний світ українського слова». На свято завітали активні читачі бібліотеки та  колектив народного аматорського ансамблю  сучасного бального танцю «Юність» Баришівського КМЦ (керівник Людмила Гудим).

Відкрила перше засідання клубу директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська. Вона  зазначила, що ми відкриваємо клуб напередодні Дня української писемності та мови, яке святкується на Україні з  1997 року. Упродовж століть українська мова, так само і український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у повсякденному житті.

Весь світ віддає шану великим володарям українського слова – Івану Котляревському, Тарасу Шевченку, Івану Франку, Лесі Українці, Михайлу Коцюбинському, Івану Нечую-Левицькому,  Григорію Сковороді та багатьом іншим майстрам слова, що довели милозвучність і багатство української мови, щоб передати прийдешнім поколінням цей дорогоцінний скарб, гідну покоління спадщину, котру треба примножувати та оберігати. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.

Про цікаві  факти з  історії розвитку рідної мови розповіла провідний бібліотекар відділу обслуговування Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Світлана Захарченко. Мова наша поетична і ніжна, в ній невичерпна країна багатства. І скільки б не звертався до неї відкриваєш щось нове.

Присутні ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Рідна мова – душа народу». Бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Сезенків Баришівської ЦБС Діана Лотишова презентувала  свою виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва.

«Мова  наша українська – це історія народу. Потрібно вивчати українську мову, щоб не обірвалася золота нитка рідного слова, яке веде з давнини до наших днів», —  зазначила керівник народного аматорського ансамблю  сучасного бального танцю «Юність» Баришівського КМЦ Людмила Гудим. Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! Вчімо українську та шануймо її! 

Завідуюча методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко

IMG_20221108_140523

IMG_20221108_141528