Цей день в історії: 126 років тому народився Микола Зеров

Чистий четверг

Огні і теплий чад. З високих хор 
Лунає спів туги і безнадії. 
Навколо нас кати і кустодії, 
Синедріон і кесарь, і претор.

Це долі нашої смутний узор, 
Для нас на дворищі багаття тліє, 
Для нас пересторогу півень піє, 
І слуг гуде архиєрейський хор.

І темний ряд євангельських історій 
Звучить як низка тонких алегорій 
Про наші підлі і скупі часи.

А навкруги — на цвинтарі, в притворі — 
Свічки і дзвін, дитячі голоси 
І в темному повітрі вогкі зорі.

Український поет-неокласик, літературознавець, критик, перекладач, професор Київського університету Микола Костянтинович Зеров народився на Полтавщині в сім’ї вчителя місцевої двокласної школи. Батько його дослужився до інспектора народних шкіл, а мати походила з козацького роду Яреськів з-під Диканьки. Родина була багатодітна; молодший брат – Михайло Зеров також став поетом і перекладачем, відомим під псевдонімом Михайло Орест. Інший брат – Дмитро Зеров – став відомим ботаніком, академіком АН УРСР. Однокласником Миколи Костянтиновича був Остап Вишня. По закінченні шкільної освіти, Зеров вступив на 1 курс історико-філологічного факультету Київського університету Св. Володимира (1909−1914 рр.), і вже у 1912 році з’явилися друком перші його статті та рецензії.

Закінчивши університе і отримавши гарні рекомендації, Зеров обійняв одразу 2 посади викладача «давніх мов» у Златопільських чоловічій та жіночій гімназіях. З 1917 року Микола Костянтинович викладає латину в Другій Київській гімназії ім. Кирило-Мефодіївського братства. У 1918-1920 викладає українознавство в Архітектурному інституті, працює редактором бібліографічного журналу «Книгарь». З осені 1923 року – професор Київського інституту народної освіти.

В ті часи Микола Зеров війшов до елітарного гуртка діячів української культури, що сформувався навколо Георгія Нарбута. Одружився, та видав «Антологію римської поезії» та «Нову українську поезію», що стали помітним явищем у тогочасному літературному житті України.

1 жовтря 1923 року Микола Зеров стає професором української літератури Київського інституту народної освіти (Київський університет), одночасно викладаючи українську літературу в кооперативному технікумі та торгово-промисловій  школі.

Не залишаючи викладання, Зеров приймає активну участь у літературних вечорах, диспутах та зустрічах українських неокласиків. 1924 року біло надруковано «Камену» − першу збірку віршів Зерова. 1925 року журнал «Життя і революція» вмістив 17 критичних матеріалів Зерова, а ще були публікації в інших часописах, виступи, лекції перед студентами. Від 1926 року Зеров виступав лише як літературний критик, зосередивши основні зусилля на перекладах та історико-літературних студіях. Того ж року офіційна влада звинуватила «неокласиків» в антипролетарських настроях. 

Червневий пленум ЦК КП(б)У 1926 року дав прямі директивні вказівки щодо політичної оцінки «неокласиків»; фактично ця постанова означала заборону літературної та критичної діяльності Зерова. Він продовжив роботу: писав передмови до творів українських письменників-класиків, які видавалися у видавництвах «Книгоспілка» та «Сяйво». З цих статей склалася книжка «Від Куліша до Винниченка» (1929 р.). Але на цих позиціях пощастило затриматись недовго. Процес Спілки визволення України (відома показова сфабрикована справа) на початку 1930 року став переломним. «Книгоспілку» було реорганізовано, «Сяйво» закрито. Куліша і Винниченка проголосили фашистськими письменниками. В числі інших у зв’язку з процесом СВУ було заарештовано й Максима Рильського, що стало виразним попередженням для всіх неокласиків. У лютому-березні 1930 року Зеров був змушений виступити «свідком» на процесі СВУ.

Наприкінці 1934 Зерова було остаточно звільнено з університету. Він втратив останнє матеріальне опертя й був змушений шукати будь-яку працю або залишити Україну. Водночас він довідався про те, що за сфабрикованими звинуваченнями було засуджено й розстріляно Григорія Косинку й Олексу Влизька. Переживши ще одну трагедію, — смерть від скарлатини десятилітнього сина (3 листопада 1934) — Микола Зеров переїжджає до Москви.

У ніч із 27 на 28 квітня 1935 року Зерова було заарештовано під Москвою на станції Пушкіне і 20 травня доправлено до Києва для слідства. Миколу Зерова звинуватили в керівництві контрреволюційною терористичною націоналістичною організацією. Під час обшуку в нього вилучають дві книжки: «Політика» з дарчим написом «терориста» Григорія Косинки та роман Пантелеймона Куліша «Чорна Рада». Це були єдині докази існування терористичної організації.

Військовий трибунал Київського військового округу на закритому судовому засіданні 1 лютого — 4 лютого 1936 року без участі звинувачених й захисту розглянув судову справу № 0019 — 1936; М. Зерову інкримінували керівництво українською контрреволюційною націоналістичною організацією і згідно з тодішніми статтями кримінального кодексу УРСР трибунал визначив йому міру покарання: десять років позбавлення волі у виправно-трудових таборах з конфіскацією приналежного йому майна.

М. Зерова було засуджено на 10-річне ув’язнення. Стільки ж отримали П. Филипович та А. Лебідь, а також інші «учасники групи», котрі познайомилися одне з одним лише під час очних ставок. Дещо менше отримали поет М. Вороний — вісім років, працівник українського історичного музею Б. Пилипенко та педагог із Чернігова Л. Митькевич — по сім років. Вдалося вижити лише Митькевичеві. Пізніше він розповів, що «зізнання» Літман витягав побоями. «При розгляді нашої справи у військовому 

Рильський М. Т., Зеров М. К., Филипович П. П. Групове фото

трибуналі, під час того, як нас доставляли в судове засідання, Зеров казав нам, що треба хоч що-небудь наговорити на себе, інакше нас усіх розстріляють», — згадував Л. Митькевич  вже в 1956 р.

Наприкінці зими 1935-1936-го Зерова та засуджених із ним за тією ж справою було відправлено на Соловки. Останній лист до дружини був датований 19 вересня 1937 року. У жовтні «справа Зерова» була переглянута особливою групою НКВС і його було засуджено до розстрілу. Зеров, разом з багатьма іншими представниками української культури був розстріляний в селищі Сандармох 3 листопада 1937 року. Тільки 31 березня 1958 року постанову було скасовано і справу припинено «за відсутністю складу злочину». Символічна могила Миколи Зерова знаходиться на Лук’янівському кладовищі в Києві (ділянка 12) разом із справжньою могилою його сина – Костянтина Зерова.

Іменем Миколи Зерова названі вулиці та провулки у Дніпропетровську, Львові, Вінниці, Рівному, Новомиргороді та Дубному. В державному університеті Австралії, університеті Монаша, діє кафедра Української мови, а також центр українських досліджень імені Миколи Зерова.

Ознайомитись із творчістю українського неокласика Миколи Зерова наші користувачі можуть із книги “Микола Зеров. Вибране”, яка випущена у 2011 році видавництвом “Український письменник” за замовленням Держкомітету телебачення і радіомовлення України за програмою “Українська книга”

20160426171842