Україна-НАТО: розвінчання міфів

20190306_190306-ukraine-natoДо Дня створення НАТО

Після завершення другої світової війни у Західній Європі відбувався процес формування воєнно-блокової системи. Ініціатором створення нової системи воєнних союзів виступила Великобританія. 4 квітня 1949 р., після тривалих переговорів, у Великій залі Державного департаменту США у Вашингтоні відбулася церемонія підписання Статуту Організації Північноатлантичного Договору (НАТО).4 квітня 1949 р. Північноатлантичний пакт підписали у Вашингтоні представники Бельгії, Великобританії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції. З серпня того ж року договір набрав чинності. З метою підтримки атлантичної інтеграції в жовтні 1949 р. сенат США затвердив закон «Про взаємну військову допомогу».

10 жовтня 1997 року відбулося перше (інаугураційне) засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів в Брюсселі, на якому Україну представляв Глава Місії України при НАТО, Посол Б.Тарасюк. Комісію Україна-НАТО було створено з метою вироблення рішень, спрямованих на розвиток відносин між Україною та НАТО, загальної оцінки стану розвитку відносин як у рамках програми »Партнерство заради миру», так і діяльності у військово-політичний сфері в контексті імплементації річних планів співробітництва, огляду процесу планування.

З нагоди Дня становлення НАТО провідний методист Т.І. Бойченко підготувала для користувачів online презентацію «Україна-Нато: розвінчання міфів», мета якої: повне подолання міфів про функціонування НАТО, інформування користувачів про  розвиток військового та економічного потенціалу, необхідного для виконання основоположних завдань НАТО: колективної безпеки, врегулювання криз і спільної безпеки.