Сьогодні – Міжнародний день студентів

Сьогодні, 17 листопада, світ відмічає Міжнародний день студентів – щорічне міжнародне свято студентської активності.

Історія виникнення цього свята сягає корінням у далекий вже 1939 рік, коли 28 жовтня поліція та підрозділи СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки в Празі. Під час акції був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал, який і помер 11 листопада.

Похорон студента, 15 листопада, перетворився у протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», а їх майно підлягало конфіскації.

У ніч з 16 на 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в’язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено до концтабору Заксенгаузен. В гуртожитки вривалися солдати, чинили над студентами побиття, потім вивозили їх на околиці Праги, де насилля продовжилося, студентів змушували падати, а німці чоботами наступали їм на шиї. А на вулиці був мороз, деякі студенти були в піжамах. Гуртожитки з іноземцями і жінками насилля не зачепило.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, у якій день 17 листопада в пам’ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи студентської молоді України…» згідно з Указом Президента України «Про День студента» від 16 червня 1999 р. № 659/99.

З нагоди Міжнародного дня студентів згадаємо, що 21 листопада Україна буде відмічати День Гідності та Свободи. Пригадаємо, що Євромайдан 2013 року почався саме зі студентської активності – національно-патріотичних протестних акцій молоді, силовий розгін яких перейшов у Революцію гідності. До цих свят Київська обласна бібліотека для юнацтва готує для своїх користувачів героїко-патріотичний екскурс «Їх юність стала легендою».