Співпраця із колективом літературно-художнього і громадсько-політичного журналу письменників України «Київ»

  изображение_viber_2019-06-21_14-16-4413 червня 2019 року до КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для юнацтва”  завітав представник літературно-художнім і громадсько-політичний журналом письменників України “Київ”  з чудовим подарунком для нашої установи, а також для бібліотек ОТГ Київської області – 50 комплектів нових видань.

  Журнал «Київ» було створено у 1983 році. Першим його головним редактором став письменник Володимир Дрозд, який очолював видання з 1983 по 1986 рік. Він писав: ”Скажу без перебільшення: колектив, незважаючи на складний період становлення, здійснив подвиг, створивши буквально з нічого один із найцікавіших українських місячників того часу. Наступним керівником журналу став поет Петро Перебийніс (працював з 1986 по 2000 рр.) Саме у цей час на сторінках часопису друкуються „Скрип колиски” Івана Чендея, ранні оповідання Володимира Винниченка, „Третя рота, „Каїн”, ”Христос” Володимира Сосюри, його ж поема „Мазепа” (із передмовою Юрія Барабаша), „Спомини” та „Історія України-Руси” Михайла Грушевського, „Огненне коло” Івана Багряного… Публікації супроводжувалися постійними переслідуваннями і викликами ”на килим” у „високу хату”(приміщення ЦК компартії, що містилося на вул. Банковій). Якраз на той час тираж журналу перевищує п′ятдесят тисяч екземплярів на місяць.

  З 2000 по 2004 рік головним редактором працює прозаїк Олександр Васильківський. Про роки роботи у журналі він напише:”Ми робили свою справу чесно, зоряне небо було над нами, а моральний закон у нас. Свідчення тому найправдивіше, котре вже не перепишеш – майже сорок тисяч журнальних сторінок, це ж скільки томів літературно-мистецької хроніки… Починали в одній державі – продовжуємо в іншій.”

  Письменник Віктор Баранов очолював журнал із 2004 по 2014 рік. Про своє редакторування він згадував:” „Київ” – іще один мій нескінченний біль. З лютого 2008 року „молода команда” Черновецького перестала фінансувати випуск журналу. Де ми дістаємо кошти на папір, друк, сплату комунальних послуг і таке інше – знає тільки господь і головний редактор часопису. В цих умовах ми не маємо змоги тішити наших авторів гонораром. Ті, що нарекли себе українською елітою, абсолютно байдужі до наших проблем”.

  З листопада 2014 року головний редактор журналу – письменниця Теодозія Зарівна.

    В подарованих виданнях журналу “Київ” особливу увагу     привертають: короткий роман Юрія Мушкетика “Торнадо” повість Василя Бондара “Нафтуся” , роман Ігоря  Гургула  “Море Росса” та прозові оповідання Михася Ткача “Вишиванка для старшого брата”.