СЕРЕДНЬОВІЧНА УКРАЇНА: ЗАМКИ ТА ФОРТЕЦІ, ЯКІ ПОВИНЕН ВІДВІДАТИ КОЖЕН

загруженоДо Дня пам’яток історії та культури

Середньовіччям прийнято називати період європейскої історії від 476 р., коли відбулось Падіння Західної Римської імперії, до кінця XV століття, яке ознаменувало початок епохи Відродження і Реформації. В цей період територія сучасної України була розділена між різними державами, більшість з яких залишили по собі певні фортифікаційні споруди, що розташовані переважно в Південних і Західних областях країни.

Деякі з історичних об’єктів завдяки старанням археологів і архітекторів дійшли до наших днів відносно збереженими. Це стосується передусім величних і могутніх замок та фортець, що привертають увагу туристів, як з України, так і з сусідніх держав. Саме про них йтиметься у данній статті.

Білгород-Дністровська фортеця

Білгород-Дністровська фортеця – один з найбільших середньовічних фортифікаційних комплексів на території сучасної України. Загальна площа цієї пам’ятки архітектури і історії становить понад 9 га. Північна частина її мурів майже впритул підходить до Дністровсього лиману. З інших сторін навколо стін, товщина яких знаходиться в межах від 1 до 5 метрів, знаходиться рів. Його глибина сьогодні сягає 14 метрів.

Нйбільш укріпленою частиною фортеці є Цитадель – побудована генуезцями споруда, що складається з 4 могутніх веж, з’єднаних потужним муром. Площа двору цього об’єкта становить більше 300 квадратних метрів. Тут знаходиться багато різноманітних будівель і досить розгалужена система підземних ходів.

Територія фортеці розділена на кілька дворів, що раніше використовувались в якості окремих фортифікаційних одиниць. Зараз комплекс постійно приваблює тисячи туристів, сотні реконструкторів і десятки археологів. До того ж деякі режисери періодично використовують середньовічну спороду в якості майданчика для зйомок історичних фільмів.

Кам’янець-Подільська фортеця

Кам’янець-Подільська фортеця – середньовічна споруда, що входить до списку “Семи чудес України”. Комплекс включає в себе замок і кілька міських фортифікаційних об’єктів. Всі вони зараз підпорядковуються Національному історико-архітектурному заповіднику “Кам’янець”.

Старий замок в плані має вигляд неправильного чотирикутника, ширина якого – близько 50 метрів, а довжина – від 135 до 180 метрів. Разом з прибудовами площа комплексу сягає 1,5 га. Новий замок майже в два рази більший, його форма – трапецієподібна.

Нерідко Кам’янець-Подільську фортецю називають квіткою на камені. Це пов’язано з тим, що замок знаходиться на скелястому острові, оточеному з трьох сторін глибоким каньйоном, в якому протікає річка Смотрич. Це місце постійно привертає увагу фотографів і туристів, що намагються впіймати в свої об’єктиви камер неповторний середньовічний вигляд фортеці на фоні дивовижного багряно-червоного заходу сонця.

Хотинська фортеця

Хотинська фортеця – комплекс середньовічних фортифікаційних споруд, що входить в список “Семи чудес України”. Донині найкраще зберігся замок, в якому часто проводяться різноманітні фестивалі реконструкторів, а також зйомки історичних фільмів.

Загальна площа старої фортеці складає близько 0,7 га. Її 7-метрові стіни заввишки сягають 40 метрів. По периметру споруди знаходиться 5 веж, що з’єднані між собою бойовим коридором. Двір комплексу поділений на дві частини, кожна з яких в свій час мала відповідне призначення – військове або комендантське.

Як і інші середньовічні об’єкти, Хотинська фортеця була осередком найважливіших подій в історії України. Вона пов’язана з десятками битв, що вплинули на прийняття доленосних рішень, пов’язаних зі становленням сучасної держави.

Генуезька фортеця у Судаку

Генуезька фортеця в місті Судак – одна з найкраще збережених середньовічних фортифікаційних споруд Криму. Вона знаходиться на давньому кораловому рифі, що сьогодні перетворений у гору. Площа комплексу сягає 50 га.

Зі сходу та півдня фортеця є неприступною, з заходу – важкодоступною. На північному сході доступ до неї здійснється тільки через глибокий рів. Споруда має два яруси оборони, між якими розташовувалось місто. Товщина стін комплексу знаходиться в межах від 1 до 2 метрів, їх висота – 6-8 метрів.

Сьогодні Генуезька фортеця в місті Судак контролюється після окупації Криму росіянами.

Замок Любарта

Замок Любарта – верхній замок Луцька, що є найстарішою збереженою будівлею міста. Споруда сьогодні входить в якості головного об’єкта в історико-культурний заповідник “Старий Луцьк”.

В плані замок являє рівносторонній трикутник з випнутими сторонами. Відстань між його вежами – близько 100 метрів. Заввишки стіни споруди сягають 14 метрів. Їх товщина змінюється від 0,8 до 3 метрів. На побудову всього комплексу було витрачено близько 5 млн. цеглин.

Три вежі замку майже без руйнувань збереглися до наших днів. Завдяки цьому споруда кожний рік приваблює тисячі туристів, як з України, так і з сусідніх держав.

Інші замки та фортеці

З часів Середньовіччя на території України збереглось чимало замків та фортець в напівзруйнованому стані. Серед них варто відзначити Невицький замок, Кременецький замок, Хустський замок, замок братів ді Гуаско, Генуезьку фортецю в Гурзуфі, Високий замок у Львові, фортецю Фуна, Середнянський замок, Тустанську фортецю і багато інших. До того ж потрібно звернути увагу на фортифікаційні об’єкти, що мають відношення до Середніх віків, але були значно перебудовані в наступній епосі. Це стосується Острозького замку, Олеського замку, замку Паланок в м. Мукачеве, Меджибізького замку, замку Сент-Міклош тощо.

Джерело