Свято Маланки та Василя: історія, традиції і заборони в цей день

13-го січня в Україні відзначають народно-православне свято Маланки та Старий Новий рік, вечір напередодні свята українці називають Щедрим вечором.

1

За народним календарем 13 січня по-іншому називають Василів вечір, або Василева коляда. Увечері цього дня молодь вітає всіх зі святом піснями-щедрівками, бажаючи миру, добра і благополуччя.

13-го січня православні вшановують преподобну Маланку Римлянки, а на наступний день, 14-го січня – пам’ять святителя Василія Кесарійського. Тож в народі свято отримало назву – свято Василя і Маланки.

Традиції

2-580x360

Наші предки вірили, що чим багатшими будуть в цей вечір гуляння, тим заможніше буде жити сім’я в новому році. Тому цей вечір і називали Щедрим.

Головною стравою на святковому столі у наших предків були страви зі свинини, оскільки святий Василій – покровитель свинарів. Крім того, варили кутю, а заодно і ворожили на ній: якщо хороша виходила, того ж чекали від нового року, і навпаки.

В ніч на 14-тесічня прийнято було струшувати сніг з яблунь, щоб не скупилися на урожай.

Дівчата в цю ніч, не дивлячись на заборони церкви, ворожили. Наші предки вірили, що ворожіння у Щедрий вечір є особливо точними.

t_1_vorozhinnia-1

Також ближче до вечора прийнято колядувати, співати пісні і приймати гостинці. Згідно обряду в цей день існує традиція “ведення Маланки”. Хлопці надягають маски тварин і ходять по домівках, веселять господарів. Як правило, одного хлопця переодягають в жіночий одяг (в Маланку).

 1000_545_1546945604-7017

Заборони

У цей день не рекомендують готувати рибні страви, їх краще замінити м’ясними, особливо зі свинини. Вважалося, що риба може принести нещастя.

Також заборонено думати про погане, свариться, брати чи давати гроші в борг. Це все могло бути передвісником поганого року.

Прикмети 13-го січня

Також 13-го січня наші предки передбачали майбутнє по погоді. Вітер з півдня обіцяє сприятливий рік для врожаю зернових, якщо східний – до урожаю фруктів та ягодів, якщо західний – до хороших надоїв і знатної риболовлі.

Ще говорили, що якщо ніч сьогоднішня тиха і зоряна, рік буде щасливим.

ДЖЕРЕЛО