СВЯТИНІ МОГО КРАЮ

20200723_115411КОБЮ – 40 років. Акція “З любов’ю до моєї бібліотеки: роки співпраці”

Матеріал поданий без змін

Найбільшим надбанням українського народу є його духовна культура.

Релігія здавна була носієм культурних цінностей, вона  є однією з форм культури. Величні храми, майстерно виконані фрески і ікони, прекрасні літературні та релігійно-філософські твори, церковні обряди, моральні заповіді надзвичайно збагатили культурний фонд людства. Серед них Софіївський собор і Києво-Печерська лавра, собор Паризької Богоматері, рубльовська Трійця і фрески Врубеля, праці Г. Сковороди, М.О. Бердяева, П.О. Флоренського, Біблія і Коран, обряди водохрещення і вінчання тощо.

У кожному місті чи селі храм завжди був окрасою населеного пункту і завжди виділявся на тлі  одноманітних дерев’яно – цегляних будівель. Ще в XIX ст. в храмах не тільки молилися Богу, а й заслуховували укази імператорів, повідомлення про державні реформи та насування епідемій, попередження про майбутні незвичні природні явища, які  створювали паніку серед неграмотного населення.  В кожній церкві велося близько 30 видів різноманітної громадянської документації, яка зараз є важливим джерелом  історії кожного населеного пункту.

Славився своїми православними храмами і Обухівський край. Щоб більше дізнатися про історію православних  храмів нашого краю, запрошуємо в Обухівську районну  бібліотеку для дорослих, де оформлена православна полиця «Святині мого краю», присвячена Дню хрещення Київської Русі – України.      

20200722_104701