САМОБУТНІЙ ТАЛАНТ МИКОЛИ ВІНГРАНОВСЬКОГО

20211105_105736

 Рубрика “Бібліотеки Київщини”

Матеріал поданий без змін

До 85-ти річчя від дня народження

 Його називають «чарівником слова», «степовим Сварогом», «вінграном», «зітканим з любові». Це все про Миколу Степановича Вінграновського. Він був багатогранною особистістю. Крім літературної творчості, поетичної і прозової, він добре відомий як кіноактор, кінорежисер і сценарист. Якось Миколу Степановича запитали, чим викликане його звертання до таких різних жанрів літератури і мистецтва. На що він відповів: «Воно виходить у мене, сказати б, само по собі. Це не моя примха, не спеціальна запрограмованість. Справді, десь воно само у мене йде – і дитячі книги і твори для дорослих, і режисура, і ті ролі, що їх зіграв як актор. Це не обтяжує і не заважає. Навпаки, якось міняється ритм твого внутрішнього життя».

Микола Степанович Вінграновський народився 7 листопада 1936 року в місті Первомайську на Миколаївщині. За німецької окупації вчився в румунській початковій школі в с. Кумарях. Закінчивши 1955 року Первомайську середню школу № 17 (тепер – імені М. Вінграновського), вступив до Київського інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого, але через 2 тижні від початку занять його прослухав Олександр Довженко та забрав до себе у Всесоюзний державний інститут кінематографії (Москва). Працював на Київській кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка як кіносценарист, режисер, актор. Найвідоміша роль М. Вінграновського – Іван Орлюк у фільмі «Повість полум’яних літ», який було відзначено преміями престижних міжнародних кінофестивалів у Каннах (Франція, 1962), Лондоні, Лос-Анджелесі. Потім були акторські ролі в інших фільмах.

Перші вірші з’явилися 1958 р. на сторінках журналів «Дніпро» та «Жовтень» («Дзвін»). Микола Вінграновський є автором  збірок  віршів «Атомні прелюди», «Сто поезій», «Поезії», «На срібнім березі», «Київ», «Губами теплими і оком золотим», «Цю жінку я люблю»,   Майже одночасно з поезією Микола Вінграновський писав і прозу. Він створив кілька повістей та багато оповідань, серед яких «Первінка», «Сіроманець», «У глибині дощів», «Літо на Десні» та  роман «Северин Наливайко».   Вони також стали важливою сторінкою його творчості (особливо повісті та оповідання 1980-х років). Найповніше видання доробку — «Вибрані твори в трьох томах» (2004).  

А ще він – постановник десяти художніх та документальних фільмів.    Микола Вінграновський – Лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка, літературної премії «Благовіст», Міжнародної премії Фундації Антоновичів, Заслужений діяч мистецтв України (1997), перший президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Його твори перекладено російською, естонською, литовською, грузинською,  чеською, словацькою, польською, румунською, англійською, португальською та іншими мовами світу.
Член Національної Спілки письменників України.
Помер  М. Вінграновський 26 травня 2004 року.
До 85-річчя від дня народження поета в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих  оформлена викладка – присвята « Самобутній талант Миколи Вінграновського»,  з якою працівники бібліотеки ознайомлюють своїх читачів та проводять  перегляди  його творчості.

  Л.Храпач – завідуюча Обухівською центральною публічною бібліотекою для

                   дорослих  Обухівської міської ради

20211105_110415