Партизани і підпільники – наша слава, наша гордість

Матеріал поданий без змін

22 вересня 2019р. жителі України щорічно, відповідно до Указу Президента відзначають День партизанської слави. І наше село Леонівка має пряме відношення до цієї дати, тому що в роки німецько-радянської війни жителі села були активними учасниками тих страшних подій. 35 партизанів і зв’язкових нашого села допомагали діючій армії в тилу ворога. Тому для дітей в бібліотеці був проведений мною урок історії ”Партизани і підпільники – наша слава, наша гордість”.DSC_2243 

Я коротко ознайомила дітей з історією партизанського руху на території нашого району та села, розповіла про активних учасників тих не простих подій, про зв’язкову Василенко Тетяну Данилівну, яка разом зі своїм малолітнім сином допомагала партизанам. Вона стала героїнею книги Т. Микитенко “Славні люди землі поліської”. В книзі детально розповідається про її нелегкий трудовий и бойовий шлях.

Згадала я, як нас піонерів возили в ліс до партизанських землянок в День Перемоги. На ці зустрічі часто приїжджали керівники партизанського загону ім. Олександра Невського П.Р. Пермінов  та Герой Радянського Союзу О.В. Карасьов, які на той час проживали в Москві. Ми слухали спогади ветеранів про їхні партизанські дороги, які були такі далекі, починаючи з Лонівських лісів через Західну Україну, Білорусь , Польщу, Чехословаччину і закінчуючи в Берліні.

Для багатьох той шлях був останній. 85 жителів села загинуло в роки війни. Їхпрізвища викарбувані на гранітних плитах біля обеліску в центрі села. Там же поховані 6 невідомих солдатів, які загинули при звільненні села в 1943 році. Щороку жителі села в День Перемоги приходять до обеліска, щоб вшанувати загиблих воїнів нашого села.

Діти з великою увагою слухали мою розповідь. Детально про партизанський рух нашого краю читачі можуть ознайомитись в бібліотеці в альбомі “Історія села Леонівка”, де зібрані матеріали з різних інформаційних джерел. Також у бібліотеці оформлена книжкова виставка “І пам’ять про війну нам книга воскресить”, де можна ознайомитися з книгами та альбомами, які висвітлюють події тих років.
         А ми пам’ятаємо і не забуваємо історію нашого краю.

 

Лагутенко Світлана,
бібліотекар б/ф №36 с. Леонівка Іванківської ЦБС