Остарбайтери Білоцерківщини: відлуння пам`яті

изображение_viber_2020-10-08_16-35-58Рубрика “Бібліотеки Київщини”

Матеріал поданий без змін

7 жовтня у Білоцерківській центральній районній бібліотеці відбулася відеоконференція на платформі ZOOM по книзі С.І. Бурлаки «Остарбайтери Білоцерківщини: документи, спогади, коментарі (1942-1945 рр.)»  

Директор Білоцерківської районної ЦБС Людмила Зінченко подякувала учасникам конференції, які взяли  участь в онлайн-спілкуванні, а це були не тільки бібліотечні працівники системи, а й шкільні бібліотекарі, учителі історії і навіть – сільські голови, за небайдужість до такої події.

Презентуючи книгу, Сергій Іванович, наголосив, що науково-документальне видання – кінцевий результат участі у конкурсі проєктів молодіжних і дитячих організацій, проведеного Управлінням з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради в 2019 році.

Як керівник проєкту, він у співпраці з працівниками: КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей»,  Білоцерківської міської Централізованої бібліотечної системи, Білоцерківської районної централізованої системи, колективом Білоцерківського навчально-виховного закладу «Ліцей-МАН», дослідив та упорядкував документи архівів, спогади остарбайтерів, їх листи з чужини до рідних. Перед нами повстає реальна картина перебігу подій, головними особами яких стали юнаки та дівчата з Білої Церкви та навколишніх сіл.  

Книга цінна ще й тим, що містить список остарбайтерів Білоцерківського району, складених на основі «Хронологічних довідок про тимчасову фашистську окупацію населених пунктів Білоцерківського району та їх звільнення Червоною армією (1941-1944рр.)», список мешканців Білої Церкви, вивезених до Німеччини в роки Другої світової війни, які проживали в місті станом на 1993 р. Бібліотечні працівники із Терезиного та Потіївки надали списки остарбайтерів своїх населених пунктів.

    Ганна Моцна, провідний бібліограф ЦРБ, розповіла, що друкуючи листи остарбайтерів із сіл Білоцерківщини, мимоволі уявляла хлопця чи дівчину, які опинилися на чужині не з власної волі, часто важко було розібрати їх прізвища, написані німецькою мовою.

Як збирала спогади односельців-остарбайтерів та їх рідних, що  увійшли до книги Євгена Чернецького «Українське село. Зажинки до родовідної книги Потіївки на Білоцерківщині» поділилась Світлана Соколенко, завідувачка бібліотеки села Потіївки. Ці документальні свідчення стали цінним матеріалом і для  науково-документального видання  «Остарбайтери Білоцерківщини».

Автор подякував бібліотечним працівникам-учасникам проєкту  із сіл: Городище, Дрозди, Пилипча, Чупира, Мала Вільшанка, Томилівка, Сорокотяги, Поправка, Вільна Тарасівка, Потіївка, Шкарівка, Глушки, Сидори, Черкас, Коженики,  Озерна, Скребиші, смт. Терезине. Особлива подяка Олені Бойковій та Ніні Ільченко (смт. Терезине) та Катерині Степановій (с. Шкарівка), які  організували зустріч з із Яніною Гребенюк та Ганною Штондою. Їх свідчення увійшли до документального фільму «Білоцерківські остарбайтери» каналу «Крокус», який учасники відеоконференції з цікавістю переглянули.

Важливо, щоб книга стала у нагоді численній когорті істориків, краєзнавців, учнів та студентів, а ще рідним остарбайтерів Білоцерківщини, адже вона  вийшла у світ накладом лише у 200 примірників і потребує участі  меценатів та спонсорів.

конференція (1)