На Київщині планують створити новий музей Марії Примаченко

630_360_1678192134-107У Києві презентували 3D-проєкт майбутнього музею Марії Примаченко в її рідному селі Болотня Київської області. Проєкт анонсували під час презентації муралу в НДСЛ “Охматдит”, виконаного за мотивами картин художниці.

“Це не просто музей - це мистецький комплекс, куди можна буде приїхати та пожити. Там будуть номери, готуватимуть страви Марії, зокрема млинці, суп із цвітної капусти та варення. Також там проходитимуть різні заходи й майстер-класи”, – сказала очільниця Maria Prymachenko Family Foundation Анастасія Примаченко. За задумом архітекторки Вікторії Якушиної, комплекс споруд метафорично відображатиме “шлях Марії” і будуватиметься у вигляді гриви – мотиву, який мисткиня часто втілювала у своїх картинах.

“Це буде споруда, де відвідувач ніби проходитиме від початку до кінця життя Марії. У кожній цій гривці буде чи картина, чи особиста річ Марії з певного часу. Кожен зможе пізнати її не просто як художницю, а як особистість. Наприкінці шляху відвідувачів уже очікуватиме її оранжерея”, – зазначила Примаченко. 

Також очільниця фонду додала, що частину грошей на втілення проєкту планують зібрати на фандрейзинговій платформі “ukrainianbeasts”, однак вже тривають пошуки партнерів для фінансування побудови музею.

1678192921-115“Першим нашим кроком був продаж картини на аукціоні у Венеції у межах Бієнале. Ми продали роботу на аукціоні за 110 тис. євро. І завдяки цьому першому внеску розпочинаємо роботу”, – зазначила Примаченко. Вона підкреслила, що попри те, що с. Болотня знаходиться близько до кордону з білоруссю, від спорудження музею фонд не відмовиться. Оскільки, за її словами, саме так проявляється сила української душі: рухатися далі, незважаючи ні на що.

Як повідомлялося, історико-краєзнавчий музей у селі Іванків на Київщині, де зберігалися картини Марії Примаченко, зруйнували війська рф 25 лютого 2022 року. Роботи мисткині вдалося врятувати.

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі “наївного мистецтва”, лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

Джерело