“Нам потрібна повна перемога!” (З досвіду працівників КЗ ІСР «Іванківська публічна бібліотека»)

изображение_viber_2022-08-31_18-43-22-190Обласне вільне інтерв’ювання «Київщина: 1 місяць, 1 тиждень, 1 день»

Війна росії проти України вмить і докорінно змінила життя кожного українця й українки, і моє життя теж. За декілька днів до початку війни нас чекала сімейна тривала подорож за кордон. Всі плани були закреслені о 5 годині 30 хвилин ранку 24 лютого 2022 року, коли я почула вибухи й побачила заграву на небі. Десь за десяток хвилин ми з чоловіком вже мали телефонну розмову із знайомим, який підтвердив бій на кордоні з білоруссю та прорив русні на територію України. Вирішили відразу їхати кожен на свою роботу і там вже діяти по ситуації…

Рюкзаки для мене і чоловіка вмить були спаковані, ми вирушили кожен до своїх колективів. Страху і розпачу не було, лише заціпеніння якесь. Страх прийшов, коли вже вночі відбувся бій на околиці селища. Про ці жахливі дві ночі я ніколи обіцяла собі не згадувати…

На світанку 26 лютого ми покинули дім і вирушили на захід країни. Ми тоді ще не знали, що всі автомобілі з цивільними орки розстрілювали на дорозі.

Але сталося, як сталося – ми виїхали на Західну Україну. Чоловік мобілізувався там, а я з донькою і чотиримісячною онукою вирушили за кордон. Додому я повернулася в останній декаді травня й відразу приступила до роботи, вкотре переконавшись у тому, наскільки важлива робота бібліотекаря, особливо у період великих випробувань.

Наша бібліотека, на щастя, лише частково постраждала: прострелені вікна, декілька книг, в яких застрягли кулі та пошкоджений SMART-TV.

Систематичне підвищення кваліфікації вже багато років вважаю своїм професійним обов’язком. Так, я стала учасницею та стипендіаткою проєкту «LIB: ПРОДОВЖЕННЯ», організованого Благодійним фондом “Бібліотечна країна” за підтримки програми Black Sea Trust фонду German Marshall Fund.

В даний час, використовуючи свої знання, вміння, навички, я та мої колеги допомагаємо цивільному населенню в захисті інформаційного простору: боротьба з фейками, дезінформацією та кіберзагрозами.

Майже повний робочий день, лише перериваючись на повітряну тривогу, я та мої колеги зайняті виготовленням маскувальних сіток для ЗСУ та ТрО ЗСУ. Адже згуртованість та об’єднаність – ключ до перемоги, бо саме це перетворює нас, бібліотекарів  ̶  у воїнів, які захищають свою землю від російської орди, працюючи кожен на своєму фронті!

Чи страшно мені зараз? Звісно  ̶  страшно! Тому намагаюсь займатися роботою постійно, щоб не було часу на страх: робота, утримування будинку, садівництво, городництво. Значною та важливою частиною мого вкладу у ПЕРЕМОГУ є і мої постійні донати.

Вірю у ЗСУ! Не чекаю швидкої перемоги. Нам потрібна ПОВНА ПЕРЕМОГА!

Годун Світлана Миколаївна,

КЗ ІСР «Іванківська публічна бібліотека»

Іванківська ТГ Вишгородського району Київської області