Музейники «Давнього Галичу» вперше почастують обідом по-караїмськи

1679480326-185У Музеї караїмської історії та культури, який працює у Галичі, вперше приготують караїмські страви, зокрема відвідувачам запропонують кибини, халву і бузу. Про це у Фейсбуці повідомив Національний заповідник: «23 березня, вперше за 100 років, у Галичі можна буде покуштувати караїмські страви: кибини, халву і бузу. Обід по-караїмськи відбудеться об 11.00 в Музеї караїмської історії та культури Національного заповідника «Давній Галич».

У заповіднику зазначили, що захід проведуть з метою популяризації національної кухні одного з найдавніших корінних народів України. Під час заходу відвідувачі ознайомляться з історією та релігією караїмської громади Галича й скуштують смаколики караїмської кухні.

Зазначається, що у 2018 році караїмську традицію приготування пиріжка з м’ясом «ет аяклак» караїми Мелітополя внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Цю традицію мають намір відтворити в Музеї караїмської історії та культури Національного заповідника «Давній Галич».

А коли-2Караїми – один з найдавніших корінних народів України. Це тюркомовний народ, представники якого сповідують караїмізм – авраамічну релігію, що ґрунтується на Старому Заповіті. За однією з версій, караїми прибули до Галича за часів князювання Данила Романовича у складі 80 караїмських родин. Наразі в Галичі проживає єдиний чистокровний караїм.

Музей караїмської історії та культури запрацював в Галичі у 2004 році з метою збереження традицій громади.

Із історією та сьогоденням караїмів України наші читачі можуть ознайомитись у бібліотечному виданні “А коли ми повернемося…” виданому цього року. Розташоване у розділі сайту Методична робота – Видавнича діяльність – 2023 рік.

Фото: Національний заповідник «Давній Галич», Фейсбук

Джерело