Майстер історичних романів

20210922_153027До 120-ти річчя від дня народження Семена Скляренка

Семен Скляренко  – талановитий український романіст, заслужено посідає чільне місце в українській історичній белетристиці. Наша історія – це роки й століття, коли ми, українці, не знали, що таке правдива інформація про рідну державу. А людина, яка береться за воістину титанічну справу розповісти читачеві про найскладніші і найсуперечливіші сторінки минулого країни – це не просто смілива людина. Це людина, яка розуміє, у чому полягає святий обов’язок письменника перед його читачами, – розповідати правду. Саме таким і був письменник Семен Дмитрович Скляренко.

  Народився Семен Дмитрович 26 вересня 1901 року в селі Прохорівці Канівського району на Черкащині, в родині зубожілого селянина. Навчався в місцевій школі, потім — у Золотоніській гімназії. Уже в той час він багато читав, захоплювався літературою. A пізніше й сам почав писати: 1919 року в місцевій газеті “Голос труда” було надруковано його перший твір — вірш “Гімн праці”.

 Після закінчення гімназії наприкінці 1919 року юнак повертається до рідного села, працює бібліотекарем, учителює, водночас друкується в періодичній пресі. Його поезії, нариси, оповідання публікуються в київських газетах “Більшовик”, “Селянська газета”, альманасі “Вир революції”.

Починаючи з 1930  років Скляренко активно виступав у прозі, видавши понад 60 книг оповідань, нарисів, повістей і романів; серед інших книги оповідань і нарисів: «Вітер з гір», «Десять ченців», «Три республіки» (1930), «Водники-ударники»(1931), «Домаха Завгородня»(1934), «Пулино-Гута» (1935), «Оповідання про почуття» (1936), «Радість людського існування» (1937), «Завжди разом» (1942), «Рапорт» (1945), «Орлині крила» (1948) й ін. На 1930-і pоки припадає низка більших прозових творів Скляренка виробничої тематики, зокрема роман  «Бурун» (1932) та роман-трилогія «Шлях на Київ» (1937–1940).

 Найвищим досягненням у творчості Скляренка є його історичні романи з останніх років життя: «Святослав» (1959), високо оцінений критикою (Олександр Білецький) за майстерне відтворення державно-творчої діяльності київського князя і повноту зображення життя Києва тієї доби на базі використання багатьох історичних джерел, і «Володимир» (1962). Письменнику не судилось завершити трилогію з історії Київської Русі – написати роман про Ярослава Мудрого: 7 березня 1962 року талановитого романіста не стало.
Написані Семеном Скляренко історичні романи продовжують жити, вони близькі людям, тому що цікаво  розповідають про давноминулі часи, дають читачеві відчуття тієї епохи. Сьогодні, коли ми утверджуємо свою державу в Європі й у світі, ми повинні знати, як її будували й возвеличували до нас наші пращури.

Цьогоріч виповнюється 120 років від дня народження Семена Скляренка. З нагоди ювілею письменника в нашому читальному залі Обухівської центральної публічної бібліотеки для дорослих організований невеликий книжковий фуршет “Майстер історичних романів.”  На ньому представлені книги письменника різних періодів творчості: довоєнні, військової тематики (в роки Другої світової війни Скляренко працював військовим кореспондентом), і, звичайно ж, історичні.

Тож, запрошуємо до бібліотеки!