Майданчик творчості «З Україною в серці»

IMG_20220812_14241690 років Київщині

Обласний бібліотечний марафон «Краєзнавчі таємниці бібліотек Київщини»

Матеріал поданий без змін

Нездоланний і талановитий

Наш народ скарби свої зберіг.

Тих скарбів коштовних не злічити,

Серед них – і лялька-оберіг.

О.Сподар

12 липня 2022 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради   проведено  майданчик творчості «З Україною в серці» до Міжнародного дня молоді. Провідний бібліотекар відділу обслуговування  Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Світлана Захарченко розповіла  про  наші  прадавні  добрі символи-захисники – обереги. Вишитий рушник і сорочка, мотанка, писанка, лялька, віночок, намисто або браслет – без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина.  Світлана  провела майстер-клас по виготовленню ляльки-оберегу з ниток. Зроблені молоддю  ляльки-обереги будуть передані воїнам ЗСУ.

Присутні  познайомилися  з книгою етнографа  Олександра Найдена  «Українська народна лялька». Це найбільш фундаментальне дослідження іграшкової  культури  українців. Ключовою ознакою власне народної ляльки було те, що вона була властивою для конкретного регіону, а особливості її створення передавалися від покоління до покоління. Народні ляльки мали різний вигляд та створювалися з різних матеріалів. Є зразки ляльок із сіна, соломи, квітів, кукурудзи, кукурудзяного листя, а також комбіновані ляльки, де поєднано природні матеріали та тканину.

Олександр Найден та його дружина Людмила Орлова зібрали велику колекцію  вузлових  ляльок Середньої  Наддніпрянщини, які були зроблені в 60-80-х роках  20 століття.

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко

IMG_20220812_123427

IMG_20220812_120302