Культурні цінності з «Межигір’я» та «Сухолуччя» передадуть музеям, які пограбували росіяни

630_360_1513334437-7378Книги, картини, ікони та інші культурні цінності з резиденції «Межигір’я» та мисливського будинку «Сухолуччя» передадуть у музеї, що постраждали від російської агресії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики: «Вилучені культурні цінності мають належати усім українцям. Збереження цих предметів для суспільства, їх вивчення й публічне представлення – абсолютний пріоритет нашої національної музейної політики. Ми плануємо передати предмети профільним музеям, зокрема тим, які зазнали руйнувань унаслідок російської агресії, та тим, які пограбували росіяни».

Повідомляється, що наразі стягнуті активи зберігаються в Національному художньому музеї України. Далі МКІП ухвалить рішення про передачу цінностей для постійного зберігання до конкретних закладів.

«Рішенню МКІП передує рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави», – підкреслюється у повідомленні.

Так, вилучено картини, зокрема, «Вид Феодосії в місячну ніч» І. К. Айвазовського, «Вид на долину Аніо біля Тіволі» К. Моргенштерна. Також наявні книги, включно з Апостолом, виданим Іваном Федоровим в 1574 році, ікони ХІХ ст. «Богоматір Скоропослушниця», «Воскресіння Христове зі святами», «Богородиця Казанська», вази, дерев’яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений в 1765 році у Франції.

Також до власності держави перейшла монета із зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками зі штучного каміння, пам’ятна медаль «Образ Казанської Богоматері», набір пам’ятних медалей «В пам’ять 200-річчя перемоги у війні 1812 року», мощовик з мощами Святого Віктора, 61 лист «Спеціальної карти Європейської Росії» автора І.А. Стрельбицького, виконані в 1921 році в росії, горщик періоду Трипільської культури.

Як повідомлялося, на підставі рішень Вищого антикорупційного суду від 12 грудня 2022 року та Апеляційної палати ВАКС від 4 січня 2023 року, до Фонду державного майна перейшли, зокрема, 573 предмети, які мають культурну цінність, з резиденції «Межигір’я» та мисливського будинку «Сухолуччя».

Джерело