ЗГАДУВАТИ БОЛЯЧЕ, ЗАБУТИ НЕ МОЖЛИВО

20220426_12322690 років Київщині

 Обласний бібліотечний марафон «Краєзнавчі таємниці бібліотек Київщини»

Матеріал поданий без змін 

З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки  Обухівської міської ради

36 років тому, у 1986-му, вночі проти 26 квітня, о 01.23 сталася аварія на Чорнобильській АЕС. На четвертому енергоблоці станції відбулися два теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор, у результаті чого стався радіоактивний викид.

Пожежа, що тривала не один день, призвела до виверження зі зруйнованого реактора радіоактивних речовин. В перші дні після аварії загинула 31 людина, серед них більшість — рятувальники.

Тих, хто врятував світ рідні не змогли навіть поховати за звичайними традиціями.

На ліквідацію наслідків було кинуто неймовірну кількість людей — близько 600 тисяч ліквідаторів. Навіть після десятків років люди продовжують страждати від хвороб, спричинених радіацією.

       Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 36-та річниця аварії на ЧАЕС- найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. І за цей час Чорнобиль встиг пережити другу катастрофу – окупацію російськими загарбниками.

24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій: « Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення. Електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива. Вони спотворили вулиці Чорнобиля, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств та автомобілі для перевезення РАВ», – розповіли в установі. 31 березня російські окупаційні війська покинули територію Чорнобильської АЕС на Київщині. Після цього українці в мережі жартували над рашистами, що втекли з Чорнобиля. У зоні відчуження показали розграбовані офіси та окопи у рудому лісі. Зокрема, окупанти знищили архів Чорнобильської АЕС, що збирали десятиріччями, а також викрали 133 джерела потужного радіоактивного випромінення.

Сьогодні експертна місія МАГАТЕ на чолі з гендиректором Рафаелем Гросі почне роботу на Чорнобильській АЕС з метою активізації зусиль для запобігання небезпеці ядерної аварії на тлі війни в Україні.

До цієї трагічної дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці Обухівської міської ради   проводяться бесіди-спогади  та огляди художньо – документальної викладки «Чорнобиль: минають роки – залишається пам’ять» Все буде Україна!

Л.Храпач – завідуюча Обухівською центральною публічною бібліотекою

                         для дорослих Обухівської міської ради

20220426_101100