Екологічна Стратегія Києва

90165829_139461154277575_3922411499053645824_nПандемія коронавірусу вплинула майже на всі сфери життя, не оминувши і екологію.

Тут вплив епідемії неоднозначний. Спостерігаються позитивні тенденції, наприклад:

- зниження забрудненості повітря у Китаї через карантинні заходи – закриття підприємств та обмеження пересування автомобілів. Рівень діоксиду азоту в повітрі упродовж карантину помітно зменшився;
– в італійській Венеції через відсутність туристів вода в каналах стала настільки прозорою, що видно дно водойми та риб;
– значно зменшились викиди парникових газів внаслідок скорочення кількості авіарейсів. Нагадаємо, що літаки є одними з найбільших забруднювачів атмосфери.

Водночас є й інша сторона впливу коронавірусу на екологію. Так у Китаї гори медичних одноразових масок опинились на звалищах. Країна не має достатньо можливостей, щоб утилізувати медвідходи, тому вони потрапляють в моря та становлять загрозу для морських мешканців.

Через карантин більше людей почали користуватись доставкою товарів, а отже використовувати більше пластикової упаковки. На переробку потрапляє далеко не все, більшість відходів прямує на полігони, де забруднює ґрунт мікропластиком.

Екологія та здоров’я людини нерозривно пов’язані. Людина вдихає забруднене повітря, їсть плоди, насичені токсичними речовинами. Це все викликає хронічні захворювання, зниження імунітету, онкологічні захворювання. В такому стані люди мають більше ускладнень після зараження вірусом.

Пандемія коронавірусу показала, що ми можемо використовувати ресурси планети більш раціонально:
✔відмовлятись від деяких поїздок, натомість досліджувати місця, де живемо;
✔зменшувати споживання товарів, які не є критично важливими, і таким чином мінімізувати вплив підприємств на довкілля;
✔зараз на часі працювати над технологіями, які зроблять транспорт та виробництва екологічнішими;
✔працювати необхідно і над новими способами переробки сміття, зокрема утилізації медичних відходів;
✔всі країни та міста мають розробляти стратегії екологічного розвитку, щоб довкілля залишалось чистим, навіть під час інтенсивної людської діяльності.

Сподіваємось, що карантинні заходи в Україні допоможуть, і нас пандемія “зачепить” мінімально.

І вже невдовзі ми повернемось до роботи оффлайн, а поки працюємо над Екологічною стратегією Києва в дистанційному режимі.

#ЕкоСтратегіяКиєва

Джерело