До рідного слова торкнуся душею

IMG_0652

        Рубрика “Бібліотеки Київщини”

        Матеріал поданий без змін

Поезія – це завжди неповторність, 
якийсь безсмертний дотик до душі.

Л.В.Костенко

1 жовтня 2020 року  Баришівська центральна бібліотека для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради провела  літературно-поетичну годину «До рідного слова торкнуся душею» у кафе ресторану «Трубіж». Захід відбувся за підтримки Баришівської селищної ради, за участі голови  Баришівської селищної ради О.П.Вареніченка, начальника відділу соціального захисту населення Баришівської селищної ради Л. В. Маценко, секретаря керівника відділу культури та туризму виконавчого комітету Баришівської селищної ради Л.Я.Новицької, поетів-земляків  А.Ф. Вітюка та І.О.Власого, ветеранів праці Баришівської громади.

Модератор заходу – директор ЦБС Г.В.Пацаловська розповіла про відзначення   Міжнародного дня людей похилого віку і Дня  ветерана в Україні та привітала присутніх гостей зі святом. Повага до старших – одна з головних цінностей людської моралі. Цей день – символ єдності і спадкоємності поколінь, прекрасна можливість сказати теплі слова подяки батькам, матерям, ветеранам війни і праці, пенсіонерам і взагалі всім літнім людям за вклад у розвиток країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту і мудрість. А найкращі слова можна мовити поетичним словом. Галина Василівна познайомила з книгами поетів-земляків, що  представлені на книжковій виставці «Поетична Баришівщина» Чарівний світ поезії допомагає через призму бачення письменника подивитися  на світ, помилуватися ним і відчути гордість за те, що ти народився саме на цій землі, живеш тут і тут будуть жити  твої нащадки.

Пісня і віршоване слово йдуть поруч з Іваном Олексійовичем Власим з села Коржі. Іван Олексійович – соліст народного аматорського хору «Жайвір» Баришівського культурно-мистецького центру та автор поетичної збірки «Нехай цвіте моя країна». Ліричні рядки цього майстра слова не залишили байдужими жодного слухача. Поезія його особлива, мова співуча,а проблеми, які порушує автор,хвилюють душу кожної людини. В своїх віршах митець намагається передати читачеві надію на краще та лише позитивний настрій. У виконанні Івана Олексійовича прозвучала пісня «Цвіте калина навесні».

Багато років поєднує нелегку працю лікаря-хірурга і поетичну творчість Анатолій Федорович Вітюк, автор збірки «Ієрогліфи часу».

 Він  у своєму виступі  зупинився на призначенні поезії і поета.  Поет – повинен бути професіоналом у своїй справі. Написання віршів – справа клопітка і потребує багато часу. Кожне слово – зброя, яку необхідно правильно використовувати, адже воно дарує зцілення або смерть..Поезія варта того, щоб бути постійною супутницею у нашому житті, надихати, підтримувати, навчати та любити. «Це ж добре, що класний поет знову й знову зачаровує своєю вишуканою творчістю. Бо – пишеться. А це те, що близенько-близенько на серці, що Слово давно стало йому рідненьким» — так зазначив у своїй статті  про поета-хірурга журналіст газети «Український репортер» Леонід Фросевич. З незвичайною цікавістю всі слухали  проникливі вірші з філософським підтекстом Анатолія Федоровича в авторському виконанні

Свій улюблений вірш  А.Ф.Вітюка  прочитав брат поета, полковник у відставці С.Г.Кучеренко.

Талант людський – це цілий багатогранний світ, який завжди так цікаво відкривати для себе і осмислювати. Поезія – це велика сила, яка служить для людей способом вираження почуттів, переживань і захоплень. Керівник  народного аматорського хору «Жайвір» Баришівського культурно-мистецького центру Галина Василівна Сташук  теж намагається передати своє бачення навколишнього світу у віршах. Своїми поетичними пробами пера вона поділилася з присутніми.

Г.В.Пацаловська познайомила присутніх з творчістю поетів-земляків: члена Спілки письменників України Ганни Іванівни Дудки та Ірини Миколаївни Мироненко з села Коржі, які через поважні причини не змогли приїхати на зустріч та прочитала вірші поетес про осінь.

Голова Баришівської селищної ради  Олександр Павлович Вареніченко подякував  за чудові хвилини натхненної поезії, завдяки якій наші душі просвітлились і запалились почуттям гордості за поетів рідного краю. Вони своєю творчістю доводять,що тільки з любові до рідної землі, матері, людей народжуються поет і поезія. Тож вивчаймо творчість поетів, захоплюймось поезією, бо вона підносить нас духовно, збагачує новими відчуттями, любов’ю до життя та своєю неповторністю.

Зустріч пройшла в теплій, душевній атмосфері, і не залишила байдужим жодного з присутніх. Кожен отримав у подарунок книгу про  рідний баришівський край.

 

Зав.методично-бібліографічним

відділом Баришівської ЦБС

Лавріненко Н.І.

IMG_0598

IMG_0614

IMG_0634