До обласної краєзнавчої акції “Бібліотека день за днем”

P1120554В рамках відзначення 85-річчя Київської області 19 липня в читальному залі Баришівської районної бібліотеки для дорослих відбулося чергове засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина». На заході презентовано унікальну пересувну філателістичну виставку «Останнім шляхом Кобзаря», що включає в себе дві окремі експозиції: «Останнім шляхом Кобзаря» та «Україна – козацька держава».

Відкрила презентацію керівник апарату Баришівської районної державної адміністрацій, Тетяна Олексіївна Брилюк, яка в своєму виступі висловила вдячність Олександру Володимировичу Канівцю, членові Черкаського земляцтва «Шевченків край» у м. Києві, голові ревізійної комісії асоціації філателістів України, за відвідування Баришівки зі своєю виставкою. 

Відомий філателіст розповів історію створення виставки. Експозицію «Останнім шляхом Кобзаря» створено в 2011 році за результатами «Міжнародного історичного поштового походу-реквієму», приуроченому до 150-тої річниці перепоховання Великого Кобзаря. Під час походу Олександр Володимирович подолав тисячі кілометрів та відвідав близько 70 населених пунктів, з яких день у день, годину в годину здійснював поштові відправлення, щоб хронологічно відтворити останній шлях Великого Кобзаря, генія та пророка українського народу, Тараса Шевченка, з Санкт-Петербурга до Канева. На виставці представлено особливо цінний експонат − посмертна маска Т. Г. Шевченка та плакат – буклет маршруту його перепоховання

Експозиція «Україна – козацька держава» створена за результатами історичної всеукраїнської поштової естафети, присвяченої 525-ї річниці козацтва на Українських землях.

Директор літературного музею Т. Г. Шевченка, Д. П. Лобунець висловила пропозицію щодо створення відеофільму про пересувну філателістичну виставку «Останнім шляхом Кобзаря», яка проходила вже в 73 населених пунктах. Зі словами подяки за організацію виставки до О.В. Канівця звернулася начальник відділу культури Баришівської райдержадміністрації Людмила Миколаївна Бабич. Захоплення виставкою та зустріччю з цікавою людиною висловили провідний спеціаліст відділу культури, Людмила Яківна Новицька і художниця-аматор з села Власівка, Заїра Гугушаївна Коваленко. Чудовий настрій та прекрасну можливість присутнім поспілкуватись здійснювала ведуча презентації − директор Баришівської ЦБС, Галина Василівна Пацаловська.

Завершилася презентація поштовими відправленнями конвертів з зображенням пам’ятника Т. Г. Шевченка в Баришівці та України козацької, адже Баришівка − давнє козацьке містечко.

Гості відвідали місцевий музей Шевченка, директор якого, Дарія Павлівна Лобунець, провела цікаву й змістовну екскурсією про перебування Шевченка в Баришівці. Олександр Володимирович Канівець подарував музею оригінал непогашеної марки з портретом Т. Г. Шевченка, аналог якої, погашеної у 2007 році, знаходиться у музеї. Вшанували пам’ять Т. Г. Шевченка покладанням квітів до пам’ятника Кобзарю.

IMG_1729IMG_1733P1120562