Держкомтелерадіо пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з РФ

загруженоДержкомтелерадіо підготував проекти листів до Виконавчого комітету Консорціуму УДК, Міжнародного агентства ISBN, Міжнародного агентства ISMN та Міжнародного центру ISSN з пропозицією долучитися до міжнародної коаліції з протидії злочинним діям путінського режиму проти демократичної України та всього цивілізованого світу й припинити будь-яку співпрацю з Росією у відповідних  галузях.

Проекти листів надіслані до Міністерства закордонних справ України, яке відповідно до своїх повноважень має звернутися до міжнародних організацій.

Зокрема, пропонується позбавити Російську Федерацію права участі в Міжнародній системі стандартної нумерації книг (ISBN), в Міжнародній системі стандартної нумерації нотних видань (ISMN), Міжнародній системі стандартної нумерації серіальних видань (ISSN). Також Україна пропонує виключити Всеросійський інститут науково-технічної інформації Російської академії наук як представника РФ із складу Консорціуму Універсальної десяткової класифікації та припинити будь-які комунікації з Росією у цій сфері.

Нагадаємо, що функції національних агентств ISBN та ISMN та Національного центру ISSN в Україні виконує державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова», яка перебуває у сфері управління Держкомтелерадіо.  

У листах наголошується, що повномасштабна війна, розв’язана Російською Федерацією проти незалежної України, курс розвитку якої чітко спрямований на євроінтеграцію, ведеться проти мирного населення й має на меті знищення державності, її історичної пам’яті, мови та культури.

«Сьогодні потерпає вітчизняна видавнича справа та пов’язані з нею суміжні галузі. Через війну практично заблоковано підготовку до випуску та виробництво книг, нотних і серіальних видань. Не працюють бібліотеки, призупинено навчальні процеси у вищій та середній школах та дослідження в наукових установах. Росія веде повномасштабну інформаційну війну проти України в міжнародному медіапросторі, намагаючись переконати весь демократичний світ у своїх «добрих намірах» щодо «визволення» України. Насправді ж своєю метою РФ ставить знищення України з політичної мапи світу.»

У листах висловлюється подяка європейським країнам, США, Канаді, Австралії, Японії та іншим країнам світу за солідарну підтримку, всебічну допомогу, зокрема й у сфері інформаційної та культурної протидії агресорові. Сьогодні від культурної співпраці з Росією відмовилося більшість міжнародних культурно-інформаційних організацій.

ДЖЕРЕЛО