Гордість і душа держави, її надія і оберіг – це захисники України

Матеріал поданий без змін

14 жовтня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке набуло особливо важливого змісту, оскільки пов’язане з боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Тому у часи незалежності свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва, а від 2015 р. відзначається як День захисника України та символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників нашої держави.Дитятки

Бібліотеки Іванківської централізованої бібліотечної системи підготували та провели до цього святкового дня низку заходів.

В Страхоліській бібліотеці-філіалі №48 відбулась зустріч читачів-дітей з Пятишевим Віктором Валентиновичем, односельчанином, учасником АТО/ООС, який приїхав додому у відпустку. У липні 2014 року він пішов добровольцем на Донбас – захищати Україну від зовнішнього ворога. Наразі, Віктор Валентинович несе службу в м. Курахове Донецької області. 

Любов Іванівна Кулик, сільський бібліотекар, розповіла про історію свята Дня захисника України, про воїнів-земляків, які в перші дні війни пішли на фронт добровольцями. Діти – Євгеній Рижко, Данило Приходько, Наталія та Катерина Літовченко читали вірші про Україну. Віктор Валентинович розповів дітям про війну, яка зараз розгорнулась на території нашої країни, про своїх побратимів, тих, з ким пліч-о-пліч йде важкими дорогами війни. Відповів на безліч питань, які задавали йому хлопці та дівчата. Звісно ж, згадувати і переживати знову ті страшні події перших років війни йому було важко, а тим більше розповідати про це дітям. Але, в той же час, військовий наголосив, що йому дуже приємно виступати перед школярами, бо вони – майбутнє нашої держави.
Любов Іванівна зробила огляд викладки матеріалів про події на Сході України «Народ України захищає свою Батьківщину» . Діти разом з В. В. Пятишевим переглянули книги, фото та біографії воїнів-земляків, які брали та беруть участь у захисті Батьківщини.
Працівники бібліотеки-філіалу №8 с. Шпилі та Будинку культури провели для старшокласників Шпилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів зустріч із учасником АТО Гришковим Андрієм Олександровичем.
Наталія Григорівна Кононенко, зав. філіалом, звернулася до присутніх зі вступним словом. Зачитала листи дітей зі Сходу до ровесників, які надруковані у періодичних виданнях.

Андрій Олександрович з березня 2015р. знаходився в зоні проведення АТО на сході України в складі 93-ї механізованої бригади на посаді заступника командира роти по роботі з особовим складом. Був поранений, переніс декілька операцій.
Воїн розповів про свій бойовий шлях, про друзів-побратимів, з якими підтримує зв’язок і нині. Він – взірець для односельців та маленького сина Арсена, який теж був присутній на заході. Гришков А. О. приніс український прапор із підписами та побажаннями дітям від побратимів. Він щиро та відверто відповідав на запитання присутніх.

Марина Іванівна Проценко, бібліотекар бібліотеки-філіалу №47 с. Дитятки запросила односельчан -ветеранів АТО братів Івана та Олександра Хавхунів. Діти з великим захопленням розглядали нагороди та військове спорядження, приміряли на себе військове обмундирування, яке принесли з собою на зустріч брати, малювали малюнки для військових.
Воїни розповіли про нелегкі будні, проведенні в зоні антитерористичної операції, про біль і втрати своїх побратимів, про братерство і дружбу, які допомагали вижити під час служби. 

В бібліотеку-філіал №12 села Сукачі на зустріч з читачами Тетяна Петрівна Давидовська, зав. філіалом, запросила ветерана АТО, учасника бойових дій, лейтенанта ЗСУ Салівона Івана Олександровича. У 2018 році він був нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції». Іван Олександрович розповів юним читачами бібліотеки про тяжкі дні війни, про військову службу в Збройних Силах України. Всі разом переглядали книги: «Пам’ятай, Україно, своїх вірних синів» та «Олег Габорак. Сон» про наших земляків- воїнів АТО, які загинули захищаючи незалежність і територіальну цілісність України.

Бібліотекар бібліотеки-філіалу № 23 с. Димарка Ольга Вікторівна Поповська   разом з читачами-дітьми, вітали воїнів АТО, мешканців свого села зі святом Днем захисника України, невеличкими подарунками – вдома, на роботі. Слова привітання і подяки висловлювали батькам. Бібліотекар для юних читачів влаштувала вуличну книжкову виставку «Пам’ятай, Україно, своїх вірних синів!» з тематичними поличками «Юність опалена війною» та «Запорозькі козаки: ваша слава не вмируща світить нам через роки».  Розповіла найважливіші факти про 14 жовтня в історії України.

Під час зустрічей з воїнами АТО в усіх вищеназваних бібліотеках, діти разом з бібліотекарями, вітали захисників зі святом, дякували за зустрічі, бажали мирного неба над головою.

Вшанували пам’ять своїх загиблих земляків – воїнів АТО в Кропивнянській бібліотеці-філіалі №19 та у Варівській бібліотеці-філіалі №28.     

Бібліотекар Тетяна Михайлівна Пастушенко (с.Кропивня) підготувала викладку літератури «Народ України захищає свою Батьківщину». Читачам запропоновані біографічні матеріали з папки-теки «Новий час, нові Герої» про земляків-воїнів АТО, книгу «Пам’ятай, Україно, своїх вірних синів» про воїнів-земляків, що загинули в зоні проведення АТО та книги про події на фронті. У переддень свята, в бібліотеці, для воїнів-захисників України діти малювали малюнки, переглядали книги з виставки, слухали розповідь бібліотекаря про Віктора Станіславовича Іванету, уродженця с. Кропивня, воїна АТО, який загинув на Сході України захищаючи незалежність України.

У Варівській бібліотеці-філіалі № 28 бібліотекар Наталія Петрівна Шевель  провела  годину мужності «На варті Вітчизни». Присутні вшанували пам’ять Євгена Короти, односельчанина, мужнього воїна АТО, який загинув під час обстрілу . Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Присутні переглянули добірку літератури про АТО та війну на Донбасі, співали українські патріотичні пісні, декламували вірші і проводили конкурсні ігри. На завершення заходу всі разом заспівали Гімн України.
У Воропаївській бібліотеці-філіалі №33 зібрались читачки на урок пам’яті  «Уклін тим, хто боронить Україну і творив перемогу». Учасники заходу разом з бібліотекарем Аллою Михайлівною Цибенок переглянули книжки та документальні матеріали, які розповідають про сучасну війну і сучасних героїв – учасників військових дій в АТО. Поговорили про минуле, сьогодення і майбутнє України.

У Феневицькій бібліотеці-філіалі №3 та в Пироговицькій бібліотеці-філіалі №30 відбулись години історії «Украінськe козацтво: відгомін віків» до Дня українського козацтва. Бібліотекарі Оксана Миколаївна Харченко та Олена Миколаївна Мазур розповіли про історію виникнення козацтва в Україні, побут і життя козаків на Січі. Присутні знайомилися з книгами про славні козацькі традиції.

В Оранській бібліотеці – філії N7 бібліотекар Людмила Анатоліївна Сингаєвська підготувала викладку літератури «Козаччина. Славна історія» та виставку-подяку «Захисник Вітчизни – гордість народу, відвага, мужність, честь».

В читальній залі Центральної районної бібліотеки Світлана Годун та Наталія Олещенко, бібліотекарі,  для  слухачів Університету третього віку провели презентацію книжкової виставки «Від козаків до кіборгів».

Учасниці презентації мали змогу переглянути та взяти з собою для домашнього прочитання літературу про  події, які відбувались у нашій країні,  а також книги, які через людські долі та характери відображають реальну картину сьогодення.

Для учнів 5-9 класів в Іванківській районній бібліотеці для дітей розгорнута книжкова виставка «Народ України, захищає свою Батьківщину».  Біля виставки бібліотекарі І кат., Тетяна Іванівна Ніколаєнко та Наталія Володимирівна Ємець проводили індивідуальні бесіди та огляди літератури «Пам`ятаємо героїв, збережемо в серцях їхні імена». Звернули  увагу дітей на книги «Пам’ятай, Україно, своїх вірних синів» та «Олег Габорак. Сон» про наших земляків, воїнів АТО – Олега Габорака, Євгена Короту та Віктора Іванету, які загинули на сході України.

Ми низько вклоняємося всім Героям України, які в різні часи боронили рідну землю від ворога. Вічна пам’ять загиблим, честь і слава живим!

 

Алла Гончаренко, провідний методист,

Людмила Яковенко, бібліограф ЦРБ

варівськ

воропаївка

ДБ

ДБ1

димарка 2

димарка

димарка1

Дитятки 1

Дитятки2

кропивня

оране

страхолісся

сукачі

Феневичі

ЦРБ

шпилі