ГОЛОКОСТ: УРОКИ ПАМ’ЯТІ

20230126_153709Рубрика “Бібліотеки Київщини”

Матеріал поданий без змін

З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

До Дня пам’яті жертв Голокосту                                                   

27 січня весь світ, усе прогресивне людство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, яке було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН від 1 листопада 2005 року.  Що таке Голокост?

Голокост – це переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, які здійснювали німецькі нацисти та їхні союзники під час Другої світової війни. Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу.

Крім євреїв, нацисти також винищували гомосексуалів, психічно хворих людей, інвалідів, радянських військовополонених і всіх, кого вони  вважали “неповноцінним”.

Протягом 1933 – 1945 років  нацисти  вбили близько чверті всіх циган світу, приблизно 10% поляків, приблизно 3 мільйони радянських (включаючи українських) військовополонених, тисячі душевнохворих і непрацездатних.

“Неповноцінних” за нацистськими переконаннями людей утримували в спеціальних таборах смерті. На ув’язнених часто ставили експерименти, а через жахливі умови проживання багато ув’язнених навіть не доживали до страти. Найвідомішим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцим.

Нацисти також розшукували і розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам’яті жертвам Голокосту. 

З приводу цієї дати в Обухівській центральній публічній  бібліотеці для дорослих оформлено інформаційну викладку – нагадування «Голокост: уроки пам’яті». Бібліотекарі запрошують всіх читачів ознайомитись з матеріалами викладки.

День пам’яті жертв Голокосту заснований з метою, щоб люди ніколи не забули про злочини нацистів і щоб пам’ять невинно вбитих була вшанована.

У цей день ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом, не повинно повторитися!

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною

                     бібліотекою Обухівської міської ради