Відеопроєкт “Вкрадене мистецтво” від FILM.UA Group (відео)

image-1«Вкрадене мистецтво» — новий цикл відео від FILM.UA Group, що складається із 8 епізодів. За 1,5 хвилини ви дізнаєтесь про масштаби злочинів, що скоєні проти українського культурного надбання.

Розкрадені та знищені музеї, вивезені в росію унікальні експонати — це реальність не тільки 2022 року. «Велика російська культура» протягом багатьох століть спиралася на мародерство: фонди музеїв петербурга і москви поповнювалися вкраденими експонатами українських музеїв, а історія — привласненими художниками, письменниками та навіть стравами. 

Голосом «Вкраденого мистецтва» є заслужена артистка України, акторка театру та кіно Ірма Вітовська, яка з 24 лютого посіла вагоме місце в інформаційному спротиві.

Епізод 1. Скіфське золото з Мелітополя

Перший епізод проєкту “Вкрадене мистецтво” присвячений найбільшій у світі колекції скіфського золота краєзнавчого міського музею у Мелітополі, яку викрали російські окупанти під час повномасштабного вторгнення.

Епізод 2. Куїнджі з Маріуполя

Повномасштабне вторгнення стало рушійною силою для російського мародерства і окупанти розпочали нову хвилю привласнення українських надбань. Другий епізод діджитал-проєкту «Вкрадене мистецтво» розповідає про Маріупольський художній музей, що носить ім’я всесвітньо відомого пейзажиста Архипа Куїнджі. Саме звідти окупанти вивезли картини українського художника: два етюди — «Осінь. Крим» та «Ельбрус», а також ескіз до картини «Червоний захід сонця». 

Епізод 3. Полювання на Айвазовського

Третій епізод діджитал-проєкту «Вкрадене мистецтво» розповідає про полювання росіян на картини Айвазовського. Від початку повномасштабного вторгнення окупанти таємно вивезли з України до своєї псевдоімперії чимало культурних цінностей. А що не змогли вивезти — знищили. Та викрадення картин одного з найкращих художників-мариністів Івана Айвазовського почалося ще 2014 року. Відтоді російські загарбники доставили у росію близько 40 робіт художника, серед яких «Неаполітанська затока місячної ночі». Які ще шедеври опинилися в руках країни-гопника — дивіться у відео.

Епізод 4. Унікальний музей у Маріуполі

У центрі розповіді якого — унікальна колекція медальєрного мистецтва Юхима Харабета. Музей імені Харабета — перший та єдиний музей медальєрного мистецтва в Україні, у колекції якого зберігалося понад 700 робіт відомого маріупольського художника Юхима Харабета. Це сотні авторських емблем, медальйонів, гербів, орденів та медалей. У квітні російські загарбники розбомбили будинок митця та розграбували його музей. Докладніше про про унікальний музей у Маріуполі, видатного медальєра Харабета та злочин, який окупанти вчинили проти його творчості — дивіться у відео.

Епізод 5. Маріупольські шедеври

Серія присвячена розкраденій колекції Маріупольського художнього музею. 21 березня російська авіабомба влучила в будівлю Маріупольського художнього музею імені Куїнджі, де зберігалися картини всесвітньо відомих художників, а також унікальні ікони дев’ятнадцятого століття. Тисячі експонатів було знищено, а все, що не згоріло — окупанти вивезли до Краєзнавчого музею в окупованому Донецьку.

Епізод 6. Варвари у Ханському палаці

Черговий епізод розповість про злочинні дії росії проти єдиного зразка кримськотатарської палацової архітектури — Ханського палацу у Бахчисараї. Будівля простояла понад п’ятсот років і на початку двадцятого століття витримала потужний землетрус. Та опинилась безсилою перед руками російських окупантів. Після анексії Криму московські варвари розпочали «реставрацію» будівлі, навмисно завдавши їй непоправної шкоди. Докладніше про історію «перлини» Бахчисараю та її стан зараз — дивіться у відео.

Епізод 7. Золото і таємниці Чорного моря

У центрі оповіді якого — доля експонатів виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» або ж простіше — «скіфського золота». Під час свого вторгнення російська армія мародерів вивезла з України чимало культурних цінностей. Утім, красти — це для окупантів справа не нова. «Присвоювати» собі чуже й багатитися коштом України вони розпочали вже з перших днів анексії українського Криму. На початку 2014 року виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», що складалася з золотих артефактів скіфської доби, вирушила до Амстердаму. І невдовзі мала повернутись назад — до музеїв Криму. Та не змогла, бо росія окупувала півострів і нахабно наполягала віддати експонати їй. «Скіфське золото» стало об’єктом тривалої міжнародної суперечки. Докладніше про судовий процес між українською та російською стороною та подальшу долю автентичних коштовностей, які так відчайдушно намагалась «відхапати» країна-варвар — дивіться у відео.

Епізод 8. Країна-крадійка

Заключний випуск диджитал-проєкту «Вкрадене мистецтво» з Ірмою Вітовською розповість про наймасштабніші крадіжки українських культурних пам’яток, які вчинила росія за декілька останніх століть. Протягом багатьох віків росія вивозила з України все, що могла: скіфське золото, зброю, козацькі клейноди, ікони, картини, архіви тощо. Сотні тисяч унікальних експонатів, цинічно та нахабно привласнених країною-крадійкою, сьогодні прикрашають третьяковську галерею та інші відомі російські музеї. Докладніше про найвідоміші, найкоштовніші та найсакральніші витвори мистецтва, якими пишається росія і які по праву належать Україні — дивіться у відео.

Виконавчий продюсер – Євген Третяк

Продюсерки – Юлія Мордас, Олена Малкова

Сценаристка – Леонора Пащенко

Консультантка – Марія Квітка

Створення графіки – Євген Санніков

Мова – українська, англійська