ВОЛОДИМИР ЛИС – УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК, ЖУРНАЛІСТ

20201023_115310Рубрика “Бібліотеки Київщини”

Матеріал поданий без змін

26 жовтня свій  70-ти річний ювілей святкує сучасний український письменник Володимир  Лис.

Ім’я Володимира Лиса стало відомим широкому колу  читачів насамперед завдяки відзнакам, здобутим на конкурсі «Коронація слова» різних років, починаючи з 2000 р. Найвідоміші з романів-лауреатів конкурсу – це «Острів Сильвестра» (2008) і «Століття Якова» (2010) (останній було екранізовано 2 роки тому).

Володимира Савовича Лиса називають справжнім феноменом сучасності. Журналіст, драматург, прозаїк, майстер витонченого слова і глибоко народний письменник. Із кожним романом автор розкриває нові грані свого таланту.

Перелік його нагород вражає: «Людина року», кавалер ордена «За заслуги» III ступеня, автор «Найкращого роману десятиріччя» (за роман «Століття Якова»),  володар численних премій конкурсу «Коронація слова», «почесний громадянин Волині».

Проза Володимира Лиса репрезентує якісно нові аспекти національного письменства. У творчому доробку В. Лиса – близько п’ятнадцяти романів. У контексті української масової літератури вони розраховані на широке коло читачів, свідчать про самодостатнє письмо автора, принциповість його творчого підходу, тому завжди новаторські, багатоаспектні, подекуди парадоксальні. Події в романах Володимира Лиса відбуваються переважно в ХХ ст. (іноді торкаючись і ХХІ – як-от часів Помаранчевої революції в «Країні гіркої ніжності»).   В доробку популярного українського письменника Володимира Лиса твори різних жанрів і тональностей:  історичні романи- («Століття Якова» (2010), «Соло для Соломії» (2013)), своєрідні «саги поколінь» («Країна гіркої ніжності» (2015), «Діва Млинища» (2016)), іронічні романи («Іван і Чорна пантера» (2011)), романи-детективи («І прибуде суддя» (2004, 2018)). Поряд з художніми творами є й автобіографічні: «Місяць, обмитий дощем» (2017) – збірка автобіографічних новел і есеїв та «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» (2014). Останні твори відверто представлені, як автобіографічні, і вони захоплюють саме своєю справжністю, тим, що знаєш – це спогади реальної людини без художніх домішок.

Багато творів письменника є і в Обухівській районній  бібліотеці для дорослих. Тож після карантину запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з творчістю цього сучасного письменника відвідати бібліотеку