«Вечорниці на Варвари» відбулися в Ставищенській центральній районній бібліотеці

barbaroba_1Останній місяць року пов’язаний із найбільшою кількістю різдвяних свят. Кожне з них відзначалося вечорницькими дійствами. Молодіжні зібрання у грудні відбувалися майже щодня.  

Щорічно 17 грудня православні християни вшановують великомученицю Варвару. Святу  вважають захисницею жінок і військових, а також  покровителькою дітей, любові і шлюбу. День Варвари в Україні святкували лише жінки. Він у слов’янській культурі разом із Савою (18 грудня) і Миколою (19 грудня) створював цілий ритуальний комплекс. У день Варвари було прийнято йти по воду до ополонки добре одягненими і причесаними, вітатися і розмовляти з нею, як з живою. На такій воді варили ритуальну кашу, залишали в котлі на ніч і із застиглої скоринки судили про благополуччя в родині та врожайність наступного року.

На це свято дівчата готували вареники з маком чи сиром. Серед них обов’язково повинні бути “пірхуни” – вареники, начинені борошном. Звареними варениками частували хлопців, уважно стежачи, кому випаде саме “пірхун”. Невдаху, який витягнув такий вареник, довгий час так і називали – “пірхун”. Також у цей день дівчата заготовляли галузки з вишень і ставили у воду: якщо гілочки зацвітали на Різдво, то це віщувало швидкий шлюб.

Ставищенська центральна районна бібліотека відзначила це свято  «Вечорницями на Варвари».  Ведучі  Ященко Л. М. та Пацеля Л. А. розповіли учням НВК №2 про історію та традиції свята Варвари. Вишивальниці  Нагаївська І. В., Кошова В. І., Загорія Т. М. представили власні роботи і старовинні вишивки своїх бабусь. Старшокласники взяли участь у гаданнях, конкурсі української пісні,   та пригощалися варениками- традиційною стравою цього свята.

IMG_2636

IMG_2628

IMG_2639

IMG_2665