Бібліотека запрошує на «Смаколики» Альбіни Позднякової

IMG_20161103_112452Ви любите запах книжок? Свіжовіддрукованих чи старих, трохи припорошених пилом, у палітурках, обтягнутих льоном чи у глянцевих суперобкладинках, запах цих зшитих чи склеєних докупи стосів шурхотливих листків? Але деякі книжки пахнуть не лише папером, нарешті з’явилась нагода насолодитись саме таким примірником, оформленим ілюстраціями-картинами Тетяни Зозуленко. Не одразу, але з кожним новим рядком, з кожною новою сторінкою «Смаколики» все дужче пахнуть коріандром. І не лише тому, що він раз у раз виринає серед інших спецій та приправ, якими щедро присмачені тексти, а й тому, що коріандр – це і щось тепле та домашнє, як свіжий хліб з кульками цих насинин на хрусткій скоринці, і екзотично-таємниче, як індійська кухня. Різне. Так і ці вірші – різні, але дуже особливі.Дуже втішно, що кулінарні теми нарешті вийшли за межі збірників рецептів і програм, присвячених приготуванню їжі.  Коли в усьому світі полиці книгарень аж вигинаються від «смачних книжок» − яскравих фуд-енциклопедій, мемуарів шеф-кухарів та ресторанних критиків, подорожніх нотаток з мандрів різними країнами, художніх романів, де їжі відведено не останню роль – у нас із цим сумно.

Здавалося б, сама ідея – їжа у поєднанні з поезією – не є чимось новим і незвигаданим: жага до смакових вражень чи багатий післясмак страви надихали поетів стародавньої Месопотамії і наших сучасників, від вишуканих французів до стриманих японців.  Поети ж, здебільшого, натури чутливі, а їжа – це один із найчуттєвіших  досвідів, який дарує нам життя. Що ще нового тут можна було вигадати? Але ось він, новий, оригінальний формат. Ця книжка – не просто збірка поезій із гастрономічним ухилом, це посібник з поетичного куховарства, адже вся книжка є серією диптихів: вірш і рецепт, вірш і рецепт. І так 44 пари. Слова і страви на будь-які випадки життя, бо говорячи про їжу, ми говоримо не лише про неї, а й про спогади, радість, сум, жагу, про все, з чим ми щодня стикаємося так само невідворотно, як із потребою… поснідати, пообідати і повечеряти.

До речі, якщо йдеться про рецепти, то за наведеними тут переписами і справді можна готувати в будь-яку пору дня, адже в книзі знайшлося місце і для млинців, і для випічки до ранкової кави, і для кількох варіантів зупи чи салатів. Страви не обмежені національними критеріями: під однією обкладинкою зібралися делікатеси української, американської, італійської кухонь, і не меньш популярні нині азійські варіації гастрономічних задоволень.

Можна довго просторікувати про новизну підходу, про легкість рецептів, про приховані змісти і алюзії, але навіщо? Краще щось приготувати, а поки це щось вариться-печеться-тушкується, смакувати поетичною складовою і отримати подвійну порцію естетичної насолоди.

IMG_20161103_113247IMG_20161103_113030

IMG_20161103_113015IMG_20161103_112704.

IMG_20161103_112744IMG_20161103_112608IMG_20161103_112548IMG_20161103_120158Передмова Лани Світанкової