Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнали об’єктом нематеріальної культурної спадщини

Як зазначають в Українському центрі культурних досліджень, носіями елемента «Традиція випікання обрядових хлібів на Вінниччині» не є якась одна громада. Він поширений по території всієї Вінницької області у родинах. Про це свідчать експедиції, проведені в 1985-2019 за участю фахівців обласного центру народної творчості, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України та зібраних польових матеріалів кандидата історичних наук, етнографа-науковця Світлани Творун з м.Вінниці. В результаті досліджень на Вінниччині виявлено понад 100 унікальних видів обрядової випічки, яка має свою особливість і сакральну цінність та користується великим попитом й донині.
Дослідження традицій випікання обрядових хлібів показало, що колективне пригощання — краяння і роздавання обрядового хліба, як символу сонця, єдності роду — є кульмінацією більшості народних ритуалів та свят, моментом єднання за допомогою спільної трапези з божественними силами і духами предків. Обрядовий хліб ломиться на частини, поєднуючи усіх учасників обряду у єдиний рід. І чим більше родичів, тим на більше частин ломиться коровай, і тим більше пахощів отримують боги. Хліб піднімають вгору для освячення богами, промовляються слави, а далі хліб розноситься по колу.