Посольство України в Сполучених Штатах Америки презентувало у Вашингтоні український борщ
Нагадаймо, що 6 жовтня 2020 року Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України внесла «Культуру приготування українського борщу» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Ініціював цю справу Євген Клопотенко (український кулінарний експерт, шеф ̶ кухар, телеведучий), який створив громадську організацію «Інститут культури України» та організував «борщову експедицію», в рамках якої були зібрані родинні рецепти борщу з різних куточків України, а також фотографії й документальні підтвердження того, що рецепти передавалися принаймні трьом поколінням в одній родині.
Далі тривала підготовка номінаційного досьє українського борщу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.
Аж ось Посольство України в США повідомило на своїй сторінці у фейсбуці 25 червня 2021 р.:
«В рамках кампанії МЗС України з популяризації української кухні у світі, а також на підтримку визнання борщу як нематеріальної культурної спадщини України в ЮНЕСКО Посольство України в США провело у Вашингтоні гастрономічний захід за участі представників американської адміністрації, Конгресу та іноземних дипломатичних місій у Вашингтоні», – ідеться в повідомленні.
Особливістю заходу стало кулінарне шоу за участі двох команд, які готували окремо два види українського борщу: пісний «посольський кошерний борщ» та «конгресовий борщ» за рецептом традиційного українського борщу.
У заході взяли участь посли Латвії, Литви, Естонії, Грузії, Молдови та Бельгії, а також конгресмен Дуг Ламборн з родиною та заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент з дружиною.
«Ми надзвичайно вдячні кожному, хто спробував зготувати справжні українські страви протягом нашого заходу. Окрема подяка шеф-кухарю американського ресторану української кухні у Нью-Йорку «Веселка» Дмитру Мартсенюку, яки допоміг познайомити гостей з українською кухнею, а також головному шеф-кухарю посольства Марії Воронецькій та співробітникам посольства, які створили неповторну гостинну атмосферу української вечері», – ідеться в повідомленні.
Під час заходу гості також мали можливість спробувати справжній домашній український хліб, пампушки з часником, закуски, а також крюшон у кавуні та домашні наливки.
Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня шеф-кухар, популяризатор української кухні Євген Клопотенко дав звану вечерю для шефів провідних ресторанів Нью-Йорку у відомому серед українців ресторані «Веселка».
Тож зроблено ще один крок до світового визнання борщу, як культурного надбання України.
В Україні поширені фестивалі борщу. Так, місто Борщів, що на Тернопільщині, у вересні проводить щорічний фестиваль «Борщ’їв». У селі Опішня на Полтавщині проходить щорічний фестиваль «Борщик у глиняному горщику». Щорічний фестиваль борщу в селі Правилівка на Вінничині проводять у рамках проєкту «Театр на городі».
У 2020 році організаторка фестивалю «Борщик у глиняному горщику» Олена Щербань відкрила в Опішні також «Музей звареного борщу».
У 2021 році на фестивалі борщу в Києві, де взяли участь господині 25 регіонів України, представники «Книги рекордів України» зафіксували рекорд одночасного приготування борщу.
.
.
.
.
.
.