Обрядовий хліб з Одещини потрапив до списку нематеріальної спадщини України

Зазначається, що традиція випікання обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується майже 200 років болгарською етнічною меншиною. За традицією, старша жінка в родині замішує тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті. Потім вона випікає пʼять хлібів:
Ушчарька (символ свята, випікається дві хлібини) – круглий трохи приплесканий хліб з символами: розташований по колу незамкнений джгут (відкритий загін для овець), непарна кількість маленьких кульок з тіста (вівці), джгут у вигляді гака (посох пастуха) і фігурка людини (пастух). Вага: до 2 кг; діаметр: до 30 см.
Боговиця (на честь Бога і св. Богородиці) – округлий хліб злегка плескатої форми, прикрашений зверху чотирма перехресними джгутами, укладеними на поверхні у вигляді квітки, що символізує сонце і весняне пробудження природи. У центрі хліба – квітка «георгінка» з тіста або у вільних квадратах між чотирма перехресними джгутами розташовані символи птахів і квітів. Вага хлібини: до 2 кг; діаметр: до 40 см, висота 10-12 см.
Каравай (на честь св. Георгія) – високий святковий хліб, що виготовляється з переплетених різної кількості джгутів, які кожна господиня робить в залежності від традицій своєї сім’ї. Вага: 3 кг; діаметр: 50 см; висота до 25 см.
Рингел (на честь св. Архангела Михаїла) – фігурно переплетений хліб з двох або кількох джгутів, обовʼязково з наскрізним отвором посередині. В отвір вставляється чаша з вином і підноситься з шматочками хліба кожному з учасників трапези, який повинен скуштувати шматочок хліба, змочивши його у вині. Вага: 1 кг; діаметер: до 30 см.
Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики ініціюватиме законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу національної безпеки.