Зустріч з Василем Стусом

-1-638 «Він мріяв про таку державу,
в якій закон для кожного святий,
де у ціні усяка добра справа,
однак для влади був він не такий.

Частіше згадуй, Україно мила,
своїх героїв, мертвих і живих:
вони тебе, як матінку, любили,
Земляче, будьмо ж гідні їх!»

Л. Литовкін

Такої цікавої й урочистої зустрічі, що відбулася в читальному залі Богуславської центральної районної бібліотеки, давно чекали відвідувачі. Ними виявлялися 10-класники БСШ №2, студенти гуманітарного коледжу, а також члени літературно-поетичного клубу «Розтоки».

Літературно-патріотичний портрет «Трагічний, величний і вічний Василь Стус» був присвячений 80-літньому ювілею поета і борця.

Захід розпочався з виконання власного вірша, присвяченого Василю Семеновичу, у виконанні члена літературно-поетичного клубу «Розтоки» Леоніда Васильовича Литовкіна. Потім ведучі бібліотекарі районної бібліотеки Руленко Тетяна та Тетяна Серба ознайомили присутніх з нелегкою долею поета, патріота і громадського діяча.

Василь Стус – легендарна постать, якій вдалося реалізувати свій талант за таку коротку мить життєвим кредом якої було «Караюсь, мучусь, але не каюсь». Щедро обдарований, чесний і наполегливий, він міг би стати не тільки великим поетом, а й глибоким літературознавцем. Поезії Василя Стуса, присвячені Україні, рідній матусі, дружині Валентині, синові Дмитрикові, рідним і друзям, вражають патріотизмом, зворушливою ніжністю й теплотою.

Затамувавши подих, шановні гості слухали вірші Василя Семеновича у чудовому виконанні бібліотекарів В’ячеслава Ковалевського, Світлани Гриб, Людмили Потапенко, Тетяни Лисиці, Наталії Федорченко.

Василя Стуса закатували, але не перемогли. Поетові вдалося виконати свою місію, покладену на нього долею і часом. Його не стало, але він устиг сказати нове слово в українській поезії, піднести її на вищі світові щаблі – і це найголовніша Василева перемога, за яку йому вічно буде вдячна Україна-мати.

IMG_20180426_141500