Відчуй красу і силу слова

DSC00799

Матеріал поданий без змін

Поезія…Без неї ми не уявляємо ні години відпочинку, ні будь-які урочистості. Хорошу поезію слухаємо із завмиранням серця, як і музику. В усі часи поетів спонукала до творчості потреба розповісти про епоху, в якій вони живуть, повідати історію свого краю, свого народу, висловити свої почуття.

В цей погожий жовтневий день на зустріч з любителями поетичного слова до Центральної районної бібліотеки КЗ БРР «Броварська РЦБС» прибули столичні та місцеві представники поетичного цеху, щоб поділитися своїм творчим доробком з поціновувачами української поезії.

Захід відкрила директор закладу, заслужений працівник культури України Людмила Василівна Кошелєва, яка привітала всіх присутніх, наголосила на високій місії поетичного слова, що «як молодий струмок поспішає бути почутим та відізватися у серцях людей, торкнувши легкою, ніжною мелодією нашої мови найтонші струни людських душ…»

А завідуюча методично-бібліографічним відділом Олена Миколаївна Кальченко продовжила роздум про красу і велич української поезії, представила столичних гостей та місцевих поетів, надала їм слово.

Гості з Києва – члени Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум», яка на всеукраїнському рівні займається видавничою, просвітницькою та організаційною діяльністю, проводить конкурси та фестивалі, творчі зустрічі.

Анатолій Горовий – голова правління Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум» – історик, письменник, педагог, старший науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, автор науково-популярних видань і поетичних збірок, автор двох прозових книг, художник. Народився в селі Йосипівка Білоцерківського району на Київщині, закінчив історичний факультет Київського університету ім.Т.Г.Шевченка. Розповів учасникам заходу про свою багатогранну творчість, прочитав вірші, подарував поетам Броварщини по дві збірки своїх поезій, про одну з яких Світлана Садовенко, кандидат педагогічних наук, заступник директора УЦКД написала: «Читаючи твори А.Горового дивуєшся тому, що вони дійсно йдуть із глибини вод нашої пам’яті. Одразу відчувається, що до кожного вірша автор справді «пришпилює своє серце». Це поезії, які стають формомисленням». Поет нагороджений орденом Преподобного Агапіта Печерського.

Роман Кухарук – очолює правління спілки «Українського клубу». Прозаїк, поет, журналіст, громадський діяч. Народився в Чернівцях. Закінчив філологічний факультет Київського університету ім. Т.Г.Шевченка, автор 50-ти публікацій, кількох романів, творів для дітей. Товаришував з нашим поетом-земляком Миколою Сомом, неодноразово бував на Броварщині, відвідував заняття літературно-мистецького об’єднання «Криниця», особисто знайомий з творчістю багатьох поетів нашого району.

Роман Васильович читав присутнім свої вірші патріотичного спрямування та про кохання.

Іще одна гостя з Києва – Світлана Макаревська, родом із Західної України, де її батьки вчителювали в повоєнні роки. Після закінчення школи вступила до Київського інженерно-будівельного інституту, працювала за фахом в науково-дослідному інституті цивільного будівництва на інженерних посадах. Писала вірші за покликом серця, видала чотири збірки поезій. До четвертої збірки «Тепла хвиля» увійшли й прозові твори. Неодноразово відвідувала Броварщину. На заході читала вірші про українську осінь, її чудові пейзажі, бабине літо та про кохання. Світлана Борисівна в 2011 році стала призером літературних симпатій на  ІІІ Міжнародному конкурсі «Без кордонів».

На творчій зустрічі зі столичними гостями виступали зі своїм творчим доробком і поети з міста Бровари та Броварщини: Валентина Ковалівська – багаторічний секретар Броварського літературно-мистецького об’єднання «Криниця», авторка двох збірок поезій, яка 35 років працювала в міськрайонній газеті «Нове життя», відома на Броварщині журналістка.

Валентина Олександрівна прочитала кілька віршів зі своїх поетичних книг, для яких характерні ліризм, внутрішня динаміка та експресія.

Людмила Чебіна – людина, закохана в поезію та музику. Її вірші – про кохання і пам’ять, про любов до всього прекрасного, про життєві роздуми та своє світобачення.

Людмила Іванівна видала чотири збірки віршів, в яких червоною ниткою проходить перед нами її життя, сповнене любові до рідного міста Бровари, його чудових людей, друзів, до колег по авторському цеху та учасників створеного нею ансамблю «Ентузіасти», який часто виконує пісні на слова місцевих поетів.

Надія Кольцова – дипломант кількох літературних премій «Перо натхнення» та лауреат авторської пісні 2010 року на Броварщині, видала вже вісім збірок поезії. ЇЇ поезія багатогранна, багатовекторна, всеохоплююча. Тема Другої світової війни – улюблена тема авторки. А ще вірші про нинішніх захисників України – учасників АТО. Є в творчому доробку поетеси твори про Голодомор в Україні, про аварію на ЧАЕС, про наше непросте сьогодення. І, звичайно, вірші про свою малу батьківщину, родину та кохання.

Надія Тимофіївна – член Національної спілки журналістів України, написала багато нарисів, публіцистики, дописувала до кількох журналів та газет, вела велику громадську роботу – двічі обиралась депутатом Броварської районної ради та чотири рази – Требухівської сільської ради. Нагороджена Почесним Знаком Чернігівського земляцтва в м.Києві та багатьма відзнаками Броварської РДА і районної ради.

Надія Кольцова прочитала на заході кілька поезій та представила глядачам відео кліп на пісню «В щасті ми заблудилися», муз. В.Ілемського.

Гостям з Києва поетеса подарувала свої збірки віршів та бібліографічний список літератури виданих нею творів, підготовлений Центральною районною бібліотекою до ювілейної дати авторки.

Київські поети після відповідей на запитання учасників заходу щиро подякували за теплий прийом та цікаве спілкування, а ще й висловили своє захоплення екскурсією до краєзнавчої світлиці, створеної колективом    КЗ БРР «Броварська РЦБС».

DSC00790

DSC00779