Цікаві факти про Україну

imagesЦілком усвідомлюючи, що Україна довгі роки залишалася частиною Радянського Союзу і знаходилася в тіні Росії, ми з розумінням ставимося до того, що не всім відомо, що Україна знаходиться не в Африці і не на островах, а в самісінькому центрі Європи. Довести існування багатої історії і впливу України на життя і розвиток не лише європейських країн, але і внесок українців до світової скарбниці нам допоможуть цікаві факти про Україну.

Цікаві факти про Україну

За багато тисячоліть до нашої ери саме на території сучасної України існувала цивілізація, а точніше Трипільська культура, що вважається однією з найдавніших землеробських культур. Здобутками і визначними рисами її, окрім екстенсивного землеробства, що на той час (близько 5000 років до нашої ери) було технологічним проривом, була ще і надзвичайно розвинута майстерність виробництва кераміки, а протоміста трипільців подекуди сягали розмірів у 250 квадратних кілометрів (на третину більші за площею заселення поселення, ніж площа сучасного Вашингтона). Трипільська культура залишила по собі вплив не тільки в східноєвропейському регіоні, а навіть опосередковано вплинувши на вази крито-мікенську і егейську культури, а це значить – і на Древню Грецію. І тому, у місті Ржищів, у 40 км від музею трипільської культури, споруджено пам’ятник не події, діячеві, а культурі, що стала джерелом впливу для всього світу. Пам’ятник у формі бінокля (подібні форми характерні для кераміки трипільців), у який наступники дивляться крізь минуле у майбутнє, згадуючи найвизначніші сторінки своєї історії.

24_big

Як свого часу трипільска культура (або навіть протоцивілізація) була найрозвиненішим і найпрогресивнішим осередком свого регіону, так, більш ніж дві тисячі років потому місто Київ, столиця нинішньої України, а тоді Київської Русі, в епоху розквіту європейського середньовіччя було за розмірами і кількістю населення найбільшим містом Європи. Для порівняння, на початок ХIII століття у місті Лондон проживало 30 000 осіб, а у місті Київ – 50 000. Найбільше європейське місто найбільшої в Європі країни того часу.

anna_1І це аж ніяк не єдиний випадок історичної величі тогочасних українських земель і навіть не окремо взятої Київської Русі, оскільки менше, ніж двісті років до того французький король Генріх Перший у пошуках зовнішньої підтримки, шукаючи союзу для протистояння Німецькій імперії просив доньку Ярослава Мудрого Анну Ярославівну собі в дружини. Але Генріх отримав не тільки дружину, підтримку, а й серйозний вплив від людини, яка на відміну від найвищих васалів, французьких баронів його величності вміла писати і мала настільки широкий кругозір, що Папа Римський Микола ІІ і його наступник Григорій VІІ писали до неї листи, сповнені поваги і пієтету. Навіть існувала легенда про те, що Анна Ярославна привезла з собою з Києва кириличне Євангеліє, що стало реліквією французьких королів і аж до кінця 18-го століття вони присягали на вірність саме на Євангелії доньки Ярослава Мудрого. Як би там не було, Анна Ярославна залишиться в історії назавжди, як пращурка близько тридцяти королів з династії Капетингів, які правили Францією понад триста років. Ярослав Мудрий мав ще двох дочок, одна з яких була дружиною короля Норвегії Геральда Сміливого, а інша – короля Угорщини Андрія.

Цікавий факт про Україну: першою відомою в світі українською жінкою була княгиня Ольга, жінка князя Ігоря, яка прийшла до влади після його смерті. Дивне і виключне явище в ті часи: з 944 по 969 жінка керує величезною державою, що є свідченням її таланту і залізної волі. Вона була мудрим політиком і досвідченим керівником держави, вміло керуючи своїми землями, встановлюючи нові закони і засновуючи нові міста.

Серед відомих всьому світу діячів, які мали українські корені – письменники Микола Гоголь, Антон Чехов, Федір Достоєвський, поет Володимир Маяковський, композитор Петро Чайковський і художник Ілля Рєпін.

Деякі історики вважають автором першої у світі конституції сучасного типу відомого громадського і політичного діяча України Пилипа Орлика. У 1710 році він був обраний гетьманом війська запорізьких козаків. І саме з цього приводу ним була створена «Конституція прав і свобод війська Запорізького». Конституція була написана автором у вигнанні і тому в Україні реальної чинності так і не набула. Але українські історики вважають її текст оригінальною пам’яткою законодавчих текстів, що вперше в історії Європі передбачають можливість створення демократичної парламентської республіки.

Orlyk-Konst

Відомі на весь світ українські спортсмени, що стали легендами великого спорту, є стрибун із жердиною Сергій Бубка, який встановив 35 рекордів світу. Футболісти Олег Блохін і Ігор Бєланов були нагороджені «золотим м’ячем» як найкращі футболісти Європи свого часу. Світ спорту пам’ятає молоду українську фігуристку Оксану Баюл, яка на зимовій Олімпіаді в 1994 році зробила неможливе, завоювавши в 16 років свою першу золоту медаль. Відома в усьому світі і українська школа художньої гімнастики. У свій час її зірками якої були Ірина Дерюгіна, яка сьогодні є засновником своєї власної школи, а також Лариса Латиніна, володар 18 олімпійських медалей, яка увійшла в історію за найбільші досягнення в історії олімпіад. До скарбнички українських завоювань свої досягнення додали гімнастика Ганна Безсонова, тенісист Андрій Медведєв, легкоатлетка Жанна Пінтусевич, плавчиха Яна Клочкова. Любителі великого боксу всього світу регулярно вболівають за українських братів-боксерів Кличків, Володимира і Віталія. Прізвище футболіста Андрія Шевченка відомо в усьому світі, він є кумиром багатьох маленьких футбольних фанатів.

Бажаєте ще цікаві факти про Україну?

Україна – це історична і культурна скарбниця, що створювалася протягом тисячоліть жителями нашої країни. В Україні розміщено більше 125 тисяч історичних, археологічних пам’яток, прикладів мистецтва, безліч музеїв, що зберігають понад 10 мільйонів експонатів, 14 тисяч пам’яток архітектури, понад 1000 об’єктів паркового мистецтва, 46 історичних культурних заповідників. Деякі об’єкти мають світове значення. Так, до переліку світового культурного надбання ЮНЕСКО внесені Софія Київська, Печерська Лавра, центр міста Львова (тобто, близько 200 пам’яток архітектури). Сьогодні вивчається питання про поповнення до цього переліку іншими національними українськими скарбницями.

Чверть запасів чорнозему на планеті знаходиться на території України.

А от ще цікаві факти про Україну… Найбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів в світі. І не повірите: три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаєво і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 рік). Однак першим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, що була заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Тоді це були єдині вищі навчальні заклади у східнослов’янському світі.3294

До речі, українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи. А сама Україна є найбільшою європейською державою, вся територія якої географічно знаходиться в Європі.

Джерело