ТОР-10 матеріалів за 2018 рік до Пунктів Євроінформації в бібліотеках

aHR0cHM6Ly9nYWxsZXJ5Lm1haWxjaGltcC5jb20vOWRjMjI4ZjExMGUxZGZjNTY4ZGM2OTI4NC9pbWFnZXMvYjMyZTAwZDctY2NmNi00M2QwLWFhYzEtYzU0YmZjYTMzODYwLnBuZwУкраїнська бібліотечна асоціація люб’язно надала свіжу інформацію до Пунктів Європейської інформації в бібліотеках. Інформацію зібрав Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Отже, ТОР-10 матеріалів за 2018 рік (далі інформація подана біз змін):

У цьому році ми порахували скільки Україна заощадила коштів за рахунок скорочення корупційних можливостей, підсумували усю міжнародну фінансову допомогу, випустили 2-ге видання “путівника” Угодою про асоціацію, проаналізували результати мораторію на експорт кругляка та багато іншого.   

1. Аналітичний звіт “Україна проти корупції: Економічний фронт. Економічна оцінка антикорупційних заходів у 2014-2018″    

Протягом 2014-2018, Україна заощаджувала близько 6 млрд дол. США щорічно (6% ВВП) завдяки зменшенню неефективних видатків на закупівлі, зниженню втрат у податковій сфері, суттєвому скороченню потреби у підтримці Нафтогазу та розвитку відкритих даних.

2. Книга “Поглиблення відносин України та ЄС”

На заході цю книгу називають “Біблією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС”. Своїм змістом вона відповідає главам Угоди і допоможе зрозуміти суть цього договору. Книга показує зобов’язання сторін, стан та перспективи імплементації. Друге видання відображає події, що відбулися протягом двох років з моменту опублікування першого видання у 2016 році.

3. Звіт “Спрощення процедур торгівлі. ІІІ хвиля опитування”  

ІЕД опитав понад 1000 експортерів та імпортерів щодо роботи митниці та перешкод діяльності. Підприємства визнають незначне покращення ефективності роботи митниці, але третій рік поспіль скаржаться на недосконале митне законодавство, корупцію і брак прозорості.

4. Аналітичний звіт “Пріоритети допомоги ЄС Україні”  

Автори цього звіту підсумували основну міжнародну фінансову допомогу Україні, а також проаналізували чи відповідає вона українським пріоритетам.

5. Звіт “Іноземні недержавні фонди в Україні: напрями та масштаби діяльності”  

У звіті подано стислу характеристику різновидів іноземних недержавних фондів, а також розкрита специфіка їхнього функціонування в Україні.

6. Консультативна робота “Результати мораторію на експорт “лісу-кругляку”  

Автори цього дослідження провели комплексний аналіз наслідків мораторію за час перших двох років його дії. Дослідження показало, що мораторій не зупинив поставки необробленої деревини за кордон та не захистив українські ліси від вирубок.

7. Аналітична записка “Вплив іноземних інвестицій на економіку України”  

Це дослідження показало, що прямі іноземні інвестиції мають великий позитивний вплив на економіку України. Збільшення надходжень прямих іноземних інвестицій в Україну (порівняно з досить невеликим рівнем сьогодні) сприятиме швидшому зростанню української економіки та підвищенню рівня життя українських працівників.

8. Щоквартальна оцінка ділового клімату  

Це результати щоквартального опитування керівників промислових підприємств України. Моніторинг містить опитування підприємств щодо оцінки та очікування їхньої діяльності та ділового середовища. Результати року ми описали у статті: https://goo.gl/4UdGTf 

9. Путівник експортера 2018. Щоквартальний бюлетень  

У 1-му випуску – перелік (з посиланнями) ключових галузевих асоціацій та найбільших торгових виставок у Європейському Союзі. У 2-му випуску – головні нововведення у сфері торговельного захисту та вимоги ЄС до безпеки та якості продукції. У 3-му випуску – йдеться про кооперацію в Україні на прикладі найуспішніших – кооперативів з виробництва часнику та картоплі.

10. Дослідження “Євроінтеграція в регіональних ЗМІ: області-лідери та аутсайдери”

Це медіа-дослідження показує, що в Україні немає рівномірності у висвітленні тем євроінтеграції. Більшість (20) областей України помітно відстають від чотирьох лідерів і висвітлюють трішки більше, ніж половину всього обсягу новин про відносини ЄС та України (55).