Сьогодні св. Андрія – покровителя української церкви

Сьогодні день пам’яті св. Андрія Первозванного – за церковною традицією єдиного апостола Ісуса Христа, який відвідав землі сучасної України.andrij_pervozvanyj_789

Андрій Первозванний походив з міста Вифсаїди, розташованого над Тиверіадським озером у Ізраїлі та займався рибальством разом із братом Петром. Був учнем св. Івана Хрестителя. Після першої зустрічі з Ісусом він першим з апостолів пішов за Христом, а потім привів до нього свого рідного брата святого апостола Петра. У Євангелії сказано, що Ісус «побачив двох братів і мовив до них: «Ідіть за Мною, Я вас зроблю рибалками людей!». І ті негайно кинули сіті й пішли за Ним».

За переказами святий Андрій проповідував християнство у Малій Азії, Фракії, Македонії, на Кавказі.

У найдавнішому українському літописі – «Повісті минулих літ» зазначено, що апостол пройшов узбережжям Чорного моря до Криму, а далі по Дніпру піднявся до місця, де зараз знаходиться місто Київ. Тут він заночував, а вставши вранці, сказав до своїх учнів: «Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике, і Бог спорудить багато церков». Апостол піднявся на гори, благословив їх і поставив там хрест.

Повернувшись на береги Чорного моря, у невеликому селищі Візантії, майбутньому Константинополі, святий заснував християнську спільноту. Таким чином ім’я святого апостола Андрія пов’язує мати-церкву Константинопольську з її донькою – церквою України.

Апостол загинув мученицькою смертю близько 70 р. в Патрах, що у Греції. Згідно з середньовічним переказом, він помер, прив’язаний до Х-подібного хреста, із яким зображується в іконографії. У 357 році мощі святого перенесли з Патрів до собору св. Апостолів у Константинополі. У 1202 р. хрестоносці під час захоплення столиці Візантії вивезли мощі апостола до італійського міста Амальфі поблизу Неаполя. У середині XV століття Папа Римський Пій ІІ наказав голову святого перевезти до Риму, де її зберігали у соборі св. Петро до 1964 року, коли Папа Павло VI 25 вересня на знак примирення католицької і православної церков передав її константинопольському патріарху Афіногору. Далі мощі св. Андрія повернулися у місто Патра в Греції де й зберігаються у спеціально збудованому величному соборі.

Святий Андрій вважається покровителем української церкви, а також небесним заступником Шотландії.

Хоч св. Андрій Первозванний – християнський святий, але в українській народній традиції звичаї і обряди в день цього святого мають стародавній, дохристиянський характер. Зокрема, у надвечір’я цього свята дівчата гадали про майбутню долю, відбувалося ритуальне кусання «калети».

«З усього циклу осінніх традиційних свят день Андрія Первозванного – найцікавіший. Від нього віє чарівною староукраїнською стихією», – писав український етнограф Олекса Воропай. 

Джерело