Сезон дорожніх рюкзаків: добірка книг, які варто взяти у подорож

ммСезон дорожніх рюкзаків вже давно розпочато, тож непогано було б взяти у подорож друга-розумника, який би рятував компанію від негараздів. Якщо такий друг не знайшовся, то пропонуємо прихопити з собою хоча би книгу – поки туземці розпалюватимуть вогнище, аби приготувати вас на обід, можна щось почитати. 15 книг, які допоможуть не занудьгувати у подорожі та дочекатися, поки туземці зроблять вас стравою.

1. Макс Фрай “Ключ з жовтого металу”

Детективний роман з присмаком містики та легкої іронії. На вас чекають середньовічні вулички Праги, старовинний замок у Вільнюсі та навіть шумна Москва. З цим романом бажано не засипати, адже загадковий сер Макс прийде у сон та розгадає всі потаємні бажання.

2. І. Ільф та Є. Петров “Одноповерхова Америка”

Атмосфера дорожньої романтики: новенький Форд та кілька радянських журналістів відправлять у мандри від Атлантичного узбережжя до Тихого океану. За вікном авто промайнуть сотні міст та сотні тисяч унікальних пейзажів. Неминучими стануть зустрічі з відомими особистостями. Подорож на інший континент – це наче політ до іншої галактики. Незабутні враження гарантовані!

3. Франсуаза Саган “Сльозинки у червоному вині”

Відчути дух вишуканої Франції допоможе книга маленьких оповідань Франсуази Саган. З цією історією сувора реальність відійде на задній план, а світ багатих буржуа, куртизанок, жіночих примх та дивовижних пригод відкриє двері.

4. Стіг Ларсон “Дівчина з татуюванням дракона”

Сюжет книги Стіга Ларсона захоплює настільки, що можна забути вийти з потяга, автомобіля чи літака. У першій частині циклу ви зустрінете привабливого журналіста з детективними схильностями, геніальну “хакершу” з синдромом Аспергера та привітаєтеся зі скелетом у шафі. Кредо твору: “Таємниці у людей є завжди. Треба лише вивідати, які саме”.

5. Алеан де Боттон “Мистецтво подорожувати”

Книга зі списку інтелектуальної літератури, яку слід читати вдумливо і неквапливо. Автор пропонує цікаві філософські роздуми про те, навіщо ми подорожуємо, та як подорожувати, щоб пережити досвід перебування у тому чи іншому місці з максимальною користю.

6. Ян Мартел “Життя Пі”

Історія, де пригоди, смертельні випробування і почуття ллються через край. Говорять, що цю книгу найкраще читати у горах. Чому так? Бо підкорюючи Еверест або хоча б Говерлу, ймовірно, вам буде цікаво поміркувати про різні життєві випробування, через які проходить Пі, та й просто подумати про теплі країни та море.

7. Жюль Верн “Навколо світу за 80 днів”

Загалом, роботи цього автора створені для того, аби читати їх під час подорожей. Авантюризм, дух свободи, нереальні пригоди… Так і хочеться зануритися у одну із таких історій! Книга “Навколо світу за 80 днів” – ідеальний варіант для мандрівників. Самобутні країни та їх культури, цікава інформація, атмосфера 19 століття. Розвиває кругозір та розслабляє.

8. Пітер Мейл “Рік у Провансі”

Цікава, легка історія з нотками тонкого гумору. Центр розповіді – англійська пара, що вирішила пожити рік у французькому Провансі. Читати книгу на голодний шлунок не рекомендуємо, адже в ній ну дуже вже багато гастрономії.

9. Діана Сеттерфілд “Тринадцята казка”

Трішки “неоготики” та історій у стилі Емілі Бронте для різноманіття. Незвичайний бестселер, який тримає у напрузі та відчутті розгубленості від початку і до кінця. Все починається з Маргарет Лі, працівниці букіністичної лавки батька, а закінчується розгадкою таємниці, довжиною в життя.

10. Ден Браун “Інферно”

Опинившись у найзагадковішому місті Італії – Флоренції, професор Гарвардського університету, фахівець з кодів, символів та історії мистецтва, несподівано потрапляє у вир подій, які можуть привести до загибелі людства… Чи розгадає цей чолов’яга таємницю, зашифровану Данте у “Божественній комедії”? Якщо ні, то нічого страшного – планета всього-на-всього загине.

11. Роберт Ґелбрейт “Поклик зозулі”

Для тих, хто забув або ще не знає: Роберт Ґелбрейт – це псевдонім славнозвісної Джоан Роулінг. Щойно про це дізналися ЗМІ, як книги Роберта Ґелбрейта стали бестселерами. Але зараз мова не про те. Представлена робота – це детектив у найсуворішому сенсі цього слова. Історія простенька, але незвична. Симпатія до головного героя, що виникає з перших сторінок книги змусить дочитати до кінця і заодно розплутати історію смерті топ-моделі Лули.

12. Джоджо Мойес “Один плюс один”

Черговий роман англійської письменниці та хороший варіант для “книги у подорож”, адже читається легко. Часом зворушливий, часом глибокий, з крихтами гумору та цікавою кінцівкою. Якщо стисло, то це романтична історія про дві самотності, які зовсім невчасно закохалися одна у одну.

13. Джон Грін “Паперові міста”

Книга, яка допоможе переосмислити власні стосунки з близькими людьми; подивитися на рідних, які залишилися вдома, далеко-далеко від вас, під іншим кутом та повернутися до них вже новими. Молодіжний роман з глибокими думками, який не залишить вас байдужим.

14. Дуглас Адамс “Путівник Галактикою”

Серія науково-фантастичних романів, сповнених життєвими казусами і  гострим гумором. Присмак космосу та міжпланетних мандрівок гарантований. Гайда, до зірок, друзі!

15. Джек Керуак “У дорозі”

Ця книга найбільше підходить для автомобільної подорожі. Її можна читати з частими перервами – все одно нічого не забудете і не проґавите. Це подорож від несвободи міста з його соціальними кайданами до божевільної свободи дороги. “Наші побиті валізи знову нагромаджувалися на тротуарі; нам було ще їхати й їхати. Але яка різниця, дорога – це життя”.

Наостанок хочемо сказати, що цінність книги у подорож вимірюється силою переживань, які відчуваєш під час її прочитання. Адже саме ці переживання у поєднанні з мандрівкою стануть чимось надзвичайно цікавим,  новим і незабутнім.

Джерело