Світлій пам’яті Героїв Небесної Сотні присвячується

дитятки2КОБЮ – 40. Акція “З любов’ю до моєї бібліотеки: роки співпраці”

Матеріал поданий без змін

З досвіду роботи Іванківської РЦБС)

Героям «Небесної Сотні»:

Не плачте, мамо, я іще живий,
Хоча й лежу із кулею у грудях…
А наді мною, юним, молодим
Схилилися в скорботі люди…
Я не помру, ніколи не помру,
Мені в віках залишене безсмертя,
Хоча і вас тепер не обійму
Та я живу у всенароднім серці…

(Іванна Дячук)

         20 лютого виповнилося шість років з дня масової загибелі протестувальників на вулиці Інститутській і Майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності.

         Цей день завершив триденне криваве протистояння силовиків і активістів, загиблих 18-20 лютого. Згодом жертв протистояння почали називати Небесною сотнею. А їхні імена назавжди «викарбували» на Алеї Героїв Небесної Сотні. Адже вони пожертвували найдорожчим – своїм життям, щоб змінити хід новітньої історії України та дати їй шанс на світле майбутнє.

    В бібліотеках Іванківської  централізованої бібліотечної системи пройшли заходи, присвячені вшануванню подвигу українців, загиблих під час Революції Гідності.

        В центральній районній бібліотеці та бібліотеках сіл: Феневичі Димарка, Мала Макарівка, Розважів. Прибірськ, Кропивня, Сукачі влаштовані книжкові виставки «Герої не вмирають», на яких містяться  документальні та художні книги українських авторів про події на Майдані, а також світлини Героїв Небесної Сотні та підбірки газетних статей «Вони загинули за Україну».

         В районну бібліотеку для дітей на відео-урок «Нові часи, нові герої» завітали учні 5-Б класу Іванківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 разом з вчителькою української мови і літератури Осипенко І. А. Бібліотекарі І кат. Ємець Н. В. та Ніколаєнко Т. І. розповіли про страшні події зими 2014, зробили огляд літератури на цю тему, показала фотографії загиблих героїв та всі разом переглянули відео-фільм про Майдан, який школярі дивилися, затамувавши подих. Діти прослухали вірш Т. Г. Шевченка у виконанні Сергія Нігояна, загиблого на Майдані і пісню у виконанні П. Табакова «Небесну Сотню Господи прийми». Наприкінці заходу ділились враженнями від перегляду фільму та почутих розповідей .

         Під час патріотичної  години «Життя обірване на злеті» в бібліотеці-філіалі №11 с. Запрудка учні 7-8 класів місцевої школи переглянули першу серію документального фільму про найкривавіші дні майдану. Бібліотекар Олена Приходько біля фото – виставки «Герої не вмирають. Герої поміж нас!» зачитала біографічні довідки про перших загиблих Майдану, вірші присвячені  тим історичним подіям та Героям Небесної Сотні.

         Бібліотекар бібліотеки-філіалу №24 с.Станішівка Наталія Оденюк провела патріотичну бесіду «Їх серця б’ються на небесах».

         Години пам’яті для учнів 6-7 класів Горностайпільської ЗОШ та для учнів початкових класів Кухарівського НВО провели в своїх бібліотеках Ковальчук Т.Г. та Секрієру О. В. Тетяна Ковальчук, бібліотекар б/ф №46 с. Горностайпіль звернула увагу присутніх на те, що в числі загиблих є й уродженка с. Горностайпіль – Дворянець Антоніна Григорівна. Антоніна Григорівна – українська політична активістка, учасниця ліквідаціїї аварії на Чорнобильській АЕС, за професією інженер-гідротехнік. Загинула А. Г. Дворянець 18 лютого 2014 року, коли спецпризначенці МВС України «Беркут» штурмували Євромайдан, а 21 листопада 2014 року їй було присвоєно посмертно звання Героя України. Діти також познайомилися з фотовиставкою «Герої сьогодення – Небесна Сотня». Бібліотекар б/ф №4 с. Кухарі Ольга Секрієру зробила огляд книжкової виставки «Мужність випадковою не буває».

         Вечір-реквієм «Герої не вмирають… Просто йдуть…» проведено для читачів бібліотеки-філіалу №50 с. Зорин. Бібліотекар Наталія Деща згадала трагічні події 2013-2014 років, про патріотизм, силу духу та відважність людей, яких, а ні кулі снайперів, а ні гранати не змогли ні залякати, ні зупинити. Діти читали вірші, присвячені Небесній Сотні. Із цікавістю переглянули тематичну виставку «Були ми там, куди нас кликав час». Згадали поіменно усіх Героїв Небесної Сотні.

         На урок мужності у бібліотеку-філіал №47 с. Дитятки завітали учасники АТО Хавхун Іван та Хавхун Олександр. Брати поділилися вражаючими  спогадами  того переломного часу, показали пристрої за допомогою яких ведуться координаційні дії, в тому числі і на Майдані 2013-2014рр. (рації та бінокль). Бібліотекар Марина Проценко розповіла про значення цих подій  в історії рідної країни, познайомила з виставкою  «Герої сьогодення – Небесна Сотня».  Разом з маленькими читачами, з любов’ю і пам’яттю про Героїв Небесної Сотні виготовили зворушливі серця пам’яті та паперові ангелочки.

            У бібліотеці-філіалі №48 с. Страхолісся проведено патріотичну годину мужності «Пам’ять Героям Небесної Сотні» з учнями початкових класів. Бібліотекар Любов Кулик розповіла про Героїв Небесної сотні, зачитала вірші, присвячені загиблим воїнам АТО та подіям шестирічної давнини та привітала з днем народження майбутнього захисника Батьківщини Котяш Артема іграшковим пістолетом. Артем – син воїна АТО Котяша Олега Леонідовича.
         Бібліотекарі Наталія Шевель (б/ф №28 с. Варівськ), Олена Триполєва (б/ф №35 с. Поталіївка), Наталія Юрченко (б/ф №39 с. Русаки), Антоніна Місюра(б/ф №41 с. Олізарівка), Валентина Олексієнко (б/ф №10 с. Термахівка), Наталія Кононенко (б/ф № 8 с. Шпилі) провели уроки мужності: «А сотню вже зустріли небеса», де читали вірші наших земляків, присвячені тим подіям. У бібліотеці-філіалі №28 с. Варівськ згадали загиблого земляка,воїна АТО Короту Євгена Миколайовича, на асфальті малювали прапор України.  Діти з цікавістю знайомилися з книжковими виставками, влаштованими в бібліотеках та ділилися своїми враженнями від почутого.

         Працівники Розважівської сільської ради, будинку культури та бібліотеки вшанували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання та поклавши квіти біля пам’ятника.
            В усіх бібліотеках вшановували Героїв хвилиною мовчання,запалюючи свічку пам’яті, світло якої стало даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості пожертвував собою.

Вдячні за гідність! Вдячні за свободу! Вдячні за майбутнє!     

 

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської  ЦРБ

Київської області

87017284_223537248813983_7555050578372460544_n

ваівськ

варівськ2

горностайпіль

ДБ2

ДБ4

дитятки

запрудка

зорин2

кропиавня2

поталіївка

прибірськ

розважів

розважів2

русаки

станішівка

страхолісся1

термахівка

ЦРБ

шпилі1