Перший день війни: чому Гітлер напав саме 22 червня

samolet21-640x394До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 червня 1941 року нацистська Німеччина почала військове вторгнення в СРСР

Атака військ нацистської Німеччини почалася о 3:30 ранку. Німецька авіація здійснила нальоти на Білорусь, Україну і Прибалтику. Напад було здійснено згідно з планом «Барбаросса» по якому німецька армія наступали трьома групами – «Північ», «Центр» і «Південь».

Війська Вермахту складалися з 153 дивізій, куди входили майже чотири тисячі танків і п’ять тисяч і літаків. На той час сили Німеччини багаторазово перевершували сили СРСР, в чисельності, так і в оснащенні бойовою технікою.

Ще перед початком війни розвідка доповідала Сталіну, що Німеччина збирає сили і радянських кордонів. Але Сталін вважав, що війна на території СРСР почнеться не раніше літа 1942 року.

12883387

Німецькі сили ступили на радянські землі рано вранці 22 червня. Історики і експерти мають кілька версій, чому саме в цей день Німеччина вирішила атакувати СРСР.

По детальному «Плану Барбаросса» Німеччина повинна була атакувати 15 травня 1941 року. Але історики вважають, що Гітлер переніс на дату на 22 червня неспроста. Адже саме 22 червня 1940 року капітулювала Франція, що було символічно для нацистської верхівки.

 

Так, за однією версією, сили Вермахту вже були готові, щоб почати воювати з Спілками. До того ж німці не хотіли затягувати наступ до осені, коли почалися б дощі. Адже якісних доріг в СРСР не було, а з настанням дощів їх би розмило в край. Адже відомо, що саме погода зупинила наступ німецьких військ.

Також німецька розвідка доповідала Гітлеру, що СРСР почав переозброювати свою армію, з урахуванням досвіду сучасної війни. Повідомлялося, що до кінця серпня 1941 року СРСР модернізує свою авіацію, танки і артилерію. І при такому розкладі план Гітлера по швидкому завоюванню ставився під загрозу, і було вирішено напасти раніше.

Інші історики вважають, що німці вичікували майже місяць, щоб добити авіацією Англію і лише потім атакувати СРСР. До того ж 10 травня британській владі для замирення здався Рудольф Гесс – державний і політичний діяч Німеччини, третя особа в ієрархії Третього рейху, заступник фюрера в нацистській партії. Але англійці розцінили такий крок як інсценування і відволікаючий маневр, і Гесс був поміщений під арешт.

Адольф Гітлер був захоплений окультизмом, і тому дата 22 червня була для нього особливою. Символ нацистської Німеччини свастика означала рух Сонця по небосхилу, а саме 22 червня це день літнього сонцестояння з найкоротшою ніччю в році. І навіть час атаки – 3:30 ранку був символічним, адже саме тоді Сонце вставало над горизонтом.

Відзначимо, що війна для радянського народу тривала 1418 днів і забрала десятки мільйонів життів.

Шановні користувачі, Київська обласна бібліотека для юнацтва у своєму бібліотечному фонді має достатньо книг з історії Другої Світової війни. Запрошуємо Вас ознайомитися із історичними виданнями.

Джерело