Марія Маркелівна Пособчук – майстриня художнього ткацтва

ДБ2Матеріал поданий без змін

З досвіду роботи Іванківської РЦБС

Рідний мій краю, пишайся по праву,

Вічно квітуючи в повній красі,

Тими людьми, що несуть тобі славу,

Є серед них і сім’я Вересів.

Ще у тридцятих, умінням творити

Ткаля з Обухович вразила світ - 

Народжений серцем, любов’ю зігрітий

Тих рушників дивосвіт.

Трояндовим світом всю землю встеляла,

Хилились визнання і слава до ніг.

Все оте раптом війна відібрала -

В битві синочок Микола поліг.

На згадку про сина виткала мати

Троє полотен на чорному тлі.

Вічно живих: «Пам’яті сина-солдата»,

«Квіти безсмертя», «Летять журавлі».

На зміну матусі прийшла донька Ганна,

І килим, доріжку, полотна й рушник

Червоним і чорним так виткала гарно,

Що світ чарував й кохався у них.

Вклонялися низько Росія й Канада,

Угорщина, Франція, Польща, весь світ.

Далека Італія щиро і радо

Приймала і слала найкращий привіт.

Проходять роки і в бабусі Марії

Дві ластівки-внучки хороші ростуть,-

Валюша й Оленка здійснять її мрії,

Такі і ще кращі полотна натчуть.

В музеях й церквах, у салонах і хатах,

За морем й горами, по світу усім

Талант і душа українська крилата

Й невтомнії руки сім’ї Вересів.

Калиновийцвіте, в полотнах лишайся,

Вишневийсадочку, роди нам усім,

Моя Україно, живи і пишайся

Такими людьми, як сім’я Вересів!

Анна Ігнатюк

Ці рядки присвячені нашій видатній землячці Марії МаркелівніПособчук, яка все своє життя присвятила ткацтву.

Українське народне ткацтво освячене споконвічними традиціями.Ці традиції передавалися з покоління в покоління як найдорожчий скарб.          Найкращі традиції Іванківського перебірного ткацтва на Київщині увібрала в себе славетна родина Вересів із села Обуховичі: Ганна Іванівна та її доньки Валентина та Олена. Творчу обдарованість унаслідували вони від матері Ганни Верес – потомственної ткалі Марії МаркелівниПособчук, якій20 січня виповнилося 130 років.

В Музеї ткацтва в Обуховичах,Олена Григорівна Шумак та Ольга Василівна Осипенко, працівники сільської бібліотеки , провели краєзнавчу годину «Марія МаркелівнаПособчук – майстриня художнього ткацтва» для учнів місцевої школи.

Вони розповіли про життєвий та творчий шлях відомої землячки, ознайомили з роботами Обуховицьких ткаль, провели екскурсію музеєм.

Односельці вважали Марію найкращою ткалею. Вона вражала небаченими мотивами і надзвичайно складною технікою ткання, а традиційну для Полісся триколірну гаму збагатила «райдугою барвів життя»       22 січня, в день Соборності України, на екскурсію до Музею ткацтва  та краєзнавчу годинузавітали також учні Мусійківської школи на чолі бібліотекарем бібліотеки-філіалу №13 с. Мусійки Ніною Миколаївною Ярмоленко.Вони познайомилися з роботами М. М.Пособчук, Г. І. Верес та її дочок, дізналися про історію виникнення і розвитку ткацтва на Поліссі, переглянули знаряддя праці, якими користувалися в давнину під час обробітку льону і перетворення його на нитки, з яких ткали полотно. Особливо зацікавив дітей ткацький верстат.

Вшанували пам’ять Марії Маркелівни ів районній бібліотеці для дітей.БібліотекаріТетяна Іванівна Ніколаєнко та Наталія Володимирівна Ємецьрозповіли учням 6-8 класівІванківської ЗОШ №2 про родину відомих майстрів ткацтва, які все своє життя присвятили цьому ремеслу. Діти із зацікавленням слухали розповідь та переглянули альбом «Кольорові мелодії сім`ї Верес».

Чергове засідання жіночого клубу «Берегиня», що діє при Центральній районній бібліотеці,відбулось в районному територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Зустріч була присвячена 130 річчю  від дня народження М. М. Пособчук. «Берегині» разом із відвідувачками центру слухали розповідь провідного бібліотекаряСвітлани Миколаївни Годун та бібліографа Юлії Григорівни Медуниці про славних земляків, спілкувались, переглядали альбом  «Кольорова симфонія сім`ї Верес», присвячений славетному ткацькому роду Марії Пособчук – Ганни Верес та її доньок – Валентини та Олени. 

Краєзнавчі години та перегляди літератури до ювілею Марії МаркелівниПособчук пройшли в багатьох бібліотеках-філіалах Іванківської ЦБС

Пам’ять і слава про українську ткалю, члена Спілки художників живуть і донині.

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської ЦРБ

блідча

блідча2

ДБ

ДБ1

мусійки 1

мусійки

мусійки2

мусійки4

обуховичі

обуховичі2