Лоуренс Аравійський – прообраз Джеймса Бонда

16 серпня 1888 року народився англійський археолог, письменник, розвідник Томас Едвард Лоуренс,  також відомий як Лоуренс Аравійський, який відіграв важливу роль в організації повстання арабів проти Османської імперії в роки Першої світової війни. Лоуренс був дуже популярною особистістю в 1910 − 1930-і роки. Завдяки своїм книжкам з яскравими пригодами на Сході він  фактично став утіленням уявлень тогочасних європейців про подвиги в екзотичних колоніях. Вважається, що саме він став прообразом Джеймса Бонда.

Лоуренс народився в Вельсі, в родині ірландського землевласника Томаса Чапмена, який втік з нянькою своїх дітей  Сарою Лоуренс, покинувши першу дружину, чотирьох дочок і помінявши своє прізвище. Після народження сина родина жила бідно, однак незважаючи на це, Томасу вдалося поступити до Оксфорду на факультет історії та археології. Далі Лоуренс захопився університетським стрілецьким клубом та пішов до офіцерського кадетського корпусу. У своїх спогадах він сам згадував, що в ті часи (1907-1908) під час практики у Франції для вивчення середньовічної архітектури його навіть заарештували як шпигуна, через те що він малював схеми та саморобні карти стародавніх замків.

В 1909 він вперше подорожує до Сирії для збирання матеріалів для дослідження про вплив хрестових походів на європейську фортифікацію. Потрапивши до Османської Сирії, Томас захоплюється країною і не раз повертаючись до неї в різних археологічних експедиціях швидко вивчає арабську мову та окремі діалекти, побут та місцеві звичаї. Багато мандруючи Османською імперією та Єгиптом він добре вивчив ці країни, і, в кінці кінців, Лоуренсом зацікавились британські спецслужби: 1914 року в Лондоні його було завербовано в якості агента. Як знавця регіону його було 

відправлено на Близький Схід, де він мав допомогти організувати повстання арабів проти союзної німцям Османської імперії. Томас очолював відділ британської військової розвідки в Єгипті, показавши себе здібним лідером: під його керівництвом араби відбили в османів «Форт Мамлюк» в Акабі.

Окрім виконання службових обов’язків Томас виявив себе палким прихильником справи арабського визволення, він сподівався що Аравія стане єдиною державою, але зразу після звільнення Сирії окремі арабські племенні та політичні угруповання пересварились між собою і  Лоуренс залишив Близький Схід виїхавши до Великобританії. Вважаючи, що його справа по створенню вільної об’єднаної арабської держави не виконана, і тому відмовився від нагороди короля Георга V за перемогу над османами.

В перші  повоєнні роки Лоуренсу дуже довіряв Вінстон Черчилль, який тоді очолював комітет по колоніях, і в якого Томас був особливим радником з арабських справ. За порадою свого друга Бернарда Шоу, Лоуренс написав про своє життя в пустелі у книгах «7 стовпів мудрості» та «Повстання у пустелі» (1926). За останньою було знято фільм англійським режисером Девідом Ліном у 1962 році з актором Пітером О’Тулом у головній ролі. Завдяки книгам Лоуренс швидко набув популярності, до того ж він шокував публіку, з’являючись на визначні конференції у бедуїнському одязі, щоб привернути увагу до арабського питання.

.

Післявоєнна кар’єра не складалася. Дослужившись до чину полковника, Лоуренс втомився від слави і намагався знову стати звичайною людиною. Спробувавши свої сили спочатку в авіації, таємно, під псевдонімом поступивши на посаду рядового авіатехніка, потім змінив ім’я і поступив у танковий корпус. Але і там його було розкрито, що стало газетною сенсацією червня 1925 року. Пізніше його було переслано до Індії, але поява відомого розвідника в будь-якому регіоні сприймалась як ознака майбутньої війни.

Лоуренс був великим прихильником швидкості і мав колекцію з шести мотоциклів  Brough Superior SS100. Ця елітна модель мала потужність 45 л.с. і розвивала швидкість до 160 км/год. Загинув Лоуренс Аравійський у досить молодому віці, у 46 років, катаючись на мотоциклі  поблизу свого будинку у графстві Дорсет. 13 травня 1935 року на прогулянці він намагався об’їхати велосипедистів і не впоравшись із керуванням потрапив у аварію. 

Через тиждень він помер від складної черепно-мозкової травми. У бригаді лікарів, які боролися за життя Лоуренса знаходився молодий тоді лікар Х’ю Кернс (Hugh Cairns), в майбутньому один з перших британських нейрохірургів. Смерть Лоуренса навела його на думку про необхідність використання мотоциклетних шоломів. Результати наукової роботи були опубліковані у «Британському Медичному Журналі» з 1941 по 1946 роки. Провівши громадську кампанію, Керн домігся того, що 1941 р. британська армія зробила носіння шолома обов’язковим для всіх військових мотоциклістів. Надалі це правило було поширено і на цивільних («Lawrence of Arabia and the crash helmet»).

Похований у Лондоні в соборі Св. Павла, поруч із адміралом Нельсоном. На честь розвідника була названа нагорода – Пам’ятна медаль Лоуренса Аравійського – яку вручають із 1935 року Британським Королівським товариством зі справ Азії «в знак визнання видатних досягнень в області розвідки, досліджень і літератури».

.

Дізнатися більше:

Лоуренс Аравийский – романтичный шпион

Нефтяная дипломатия Лоуренса Аравийского