До обласної краєзнавчої акції “Бібліотека: день за днем”

літфонтан_Обухів«Фонтан казок» в Обухівській районній бібліотеці для дітей

16-17 лютого в рамках заходів, присвячених 85-річчю утворення Київської області, в Обухові побував цілий «письменницький десант» – автори видавництва «Фонтан казок». Поспілкуватись з маленькими мешканцями району завітали відомі сучасні дитячі письменники Київщини, твори яких із цього навчального року включені в нову шкільну програму: Олександр Дерманський, Олег Чаклун, Сергій Пантюк, Мія Марченко, Олеся Мамчич.

В Обухівську районну бібліотеку для дітей на зустріч з письменниками приїхали діти початкових класів з сіл Семенівки та Ст.Безрадичі, сільські бібліотекарі. Головною метою заходу було заохочення дітей Обухівщини до книжки, читання, розвитку читацьких смаків, інтересів, творчих здібностей, культури спілкування, тощо.

В усіх закладах, де побували в ці дні письменники, вони створювали таку невимушену сприятливу атмосферу, що жодна присутня на зустрічі дитина не залишалася байдужою, адже кожній дитині дуже цікаво побачити живого письменника, який пише для дітей. Знайомство зі своїми книгами талановиті письменники перетворили в гру, в ході якої відчувалося, що діти знайомі з творами та героями творів улюблених письменників. З Сергієм Пантюком вони рахували, декламували, римували, вчили скоромовки. Імена героїв та назви творів діти вигукували хором, ділилися враженнями від найцікавіших пригод, справжньої дружби героїв.

20170217_142426

З популярним молодим письменником Сашком Дерманським діти заочно мандрували по вигаданих світах, рятували світ від пітьми разом з улюбленими героями його повістей: казковими драконами, добрими чаклунами, симпатичними буками.  Письменник познайомив дітей з своїми веселими, іроничними віршами, які ввійшли до збірки «Бигимоти – не медмеді». Поетичний талант автора не залишив байдужими ні дітей, ні дорослих. Поетичне слово Сашка легке та жартівливе, воно сповнене теплоти та щирого й доброго гумору. Талановитий письменник поділився з присутніми своєю мрією: «….Мені хотілося б, щоб від народження батьки дитині читали. Було б добре, якби, як в англійській програмі “Book Box”, при народженні дитини батькам би надсилали пакуночок з книжками для дітей. Тобто держава сприяла б популяризації читання…»

20170217_142607

Про чаклунство, про те, як важливо дарувати всім людям світло і радість розповідав на зустрічі ще один відомий дитячий письменник – Олег Чаклун. Адже як би не змінювався світ і люди в ньому – ці явища завжди будуть найбільшим чаклунством. Тому й казки, які пише для дітей цей талановитий письменник, добрі, світлі, пізнавальні та креативні. Письменник доводить, що лише справді добросердечна дівчинка може подружитися зі сніговиком. Лише справді сміливий хлопчик може врятувати маленьку подружку від страшного птаха. Лише зі справжнім фантазером і мрійником дружитимуть морські баранці та веселка в небі. А все тому, що ці казки вчать бачити незвичайне в звичайному, цікаве в буденному, казкове в усьому, що нас оточує. Вони розвивають у дитини кмітливість, наполегливість, совісність і добре серце. Діти з задоволенням познайомились з новими пригодами казкових героїв письменника – звичайних маленьких дітлахів Пітера та Амелії, маленького суперробота  Мікробота, зайчика Коротунчика, Гавчика та іншими.

DSCN1939

Свою книгу “Місто тіней” презентувала молода українська письменниця Мія Марченко. Вона – переможець конкурсу  «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою заохочення українських письменників до створення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини. Дебютна повість авторки «Місто Тіней» відзначена премією Корнійчука і здобула перемогу в конкурсі «Коронація слова» в номінації «Найкращий прозовий твір для дітей середнього шкільного віку». Головна героїня повісти — дванадцятирічна Марта, мандрує в скуте кригою Місто Тіней, щоб перетворити його на Королівство Золотих Веж. Письменниця планувала свій твір як добру різдвяну казку з фантастичними пригодами, а вийшла в неї психологічна повість для підлітків із потужною мотиваційною складовою.

DSCN1964

Ці зустрічі з письменниками та їх книгами подарувало всім нам веселий сміх,  гарний настрій, позитивні враження, залишили в дитячих серцях яскравий і незабутній слід. Дуже шкода, що книжкові фонди бібліотек району так мізерно поповнюється новою, сучасною, доброю літературою, якої нам сьогодні так бракує. Нагадуємо, що Обухівська районна бібліотека для дітей в минулому році стала переможцем в соціальній акції видавництва «Фонтан казок» та отримала комплект книг видавництва, в який ввійшли деякі книги вищевказаних  авторів.

Бібліотекарі та діти Обухівщини щиро вдячні письменникам  за теплі зустрічі, чудові книжки та прекрасне спілкування з дітьми. Дуже сподіваємося на наступні зустрічі!

20170217_130014 20170217_131806 DSCN1903 DSCN1934