День визволення України від фашистських загарбників 28 жовтня: історія визначної дати

У цей день віддають данину пам’яті воїнам, загиблим у боях за визволення України.загружено

Щорічно 28 жовтня українці відзначають важливу дату в історії народу — День визволення від фашистських загарбників — національне свято, присвячене вигнанню військ нацистської Німеччини з території України військами Червоної Армії в 1944 році.

День визволення України від фашистських загарбників: історія святаimages (1)

Вперше це свято почали відзначати тільки в 2009 році згідно з Указом колишнього президента Віктора Ющенка № 836/2009. У документі вказується, що дата введена «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни».

Як відомо, під час Другої світової війни в Україні проходили битви, багато з яких мали особливо важливе значення і безпосереднім чином впливали на хід війни.

Перші населені пункти в районі Донбасу радянські війська звільнили в грудні 1942 року. Основні бої за визволення республіки тривали з січня 1943 року по осінь 1944 року. В цей час на українській території було зосереджено до половини всіх радянських сил.

23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року йшла битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва. Завершила цей етап війни Карпатська операція, яка успішно пройшла 9 вересня images1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України. Всього в 1943–1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій.

День визволення України від фашистських загарбників: традиції свята

На даний час у цей день прийнято віддавати данину пам’яті воїнам, загиблим у боях за визволення України, та мирним жителям, що постраждали від дій фашистських окупантів.

Традиційно урочисті заходи проходять біля могили невідомого солдата в Києві і на місцях боїв. І, звичайно, в цей день вшановують українських ветеранів.

КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для юнацтва” з нагоди свята проводить перегляди літератури “Їх пам’ять палає безсмертним вогнем”. 

Джерело