«Все про Європу у Бібліотеках»

IMG_20160726_111421Як Ви знаєте, згідно проекту УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки ЄС у Київській обласній бібліотеці для юнацтва відкрито Пункт доступу до європейської інформації (ПЄІ). Також створено віртуальний інформаційний майданчик на нашому сайті  «Все про Європу у Бібліотеках», який нещодавно поповнився підбіркою електронної літератури про ЄС, вільною для користування та скачування. 

Доречі сьогодні, 1 листопада, ЄС відмічає важливу віху свого існування. 1 листопада 1993 року набув чинності Договір про Європейський Союз, що підписаний ще 1992  року у Маастрихті. Цей Договір визначив так звані «три колони» ЄС:

-        «перша колона» − Європейські співтовариства: ЄСВС, Євратом та Європейське Співтовариство (замість старої назви «Європейське Економічне Співтовариство»);

-        «друга колона» − спільна зовнішня та безпекова політика (СЗПБ);

-        «третя колона» − співробітництво у сферах юстиції та внутрішніх справ.

В економічному сенсі прийняття Маастрихтського договору означало курс на завершення формування єдиного внутрішнього ринку та перехід до реалізації ідеї економічного та валютного союзу.

Обложка евросоюза2

Також 1 листопада 1998 р., по вступі в силу Протоколу №11, після реформації та об’єднання окремих органів було створено постійно діючий Європейський Суд з прав людини – міжнародний судовий орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Європейський Суд з прав людини є інституцією ЄС, завданням якого є, зокрема, арбітраж у країнах ЄС при суперечках щодо політики субсидування та введення торгових санкцій.

Нагадуємо, що цю та іншу корисну та вичерпну інформацію Ви можете отримати з інформаційної довідки «Євросоюз та Україна: історія взаємовідносин», виданої науково-методичним відділом КОБЮ, а також на вищезгаданій сторінці «Все про Європу в бібліотеках» (Як працює ЄС. Довідник інституцій).