Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках-філіях КЗ БРР «Броварська РЦБС» та книгозбірнях ОТГ

207 лютого 2018 року на базі Броварської центральної районної бібліотеки відбувся семінар-практикум «Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках-філіях КЗ БРР «Броварська РЦБС» та книгозбірнях ОТГ» за участю бібліотечних фахівців ЦРБ, бібліотек-філій Броварської РЦБС та книгозбірень об’єднаних територіальних громад.

На виконання Указу Президента України від 26.11.2016 № 523/2016 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу» у читальній залі центральної районної бібліотеки було представлено авторську презентацію історико-документального видання «Фрески голоду» старшого наукового співробітника Броварського краєзнавчого музею Овдієнко Марії Григорівни. У книзі, присвяченій пам’яті броварців, які померли від голоду в 1932-1933рр., зібрано не лише спогади очевидців Голодомору, а також описано і сучасний стан вшанування пам’яті полеглих. Авторка текстів книги та її упорядниця Марія Овдієнко зазначила, що назва книги походить від однойменного вірша, якого вона написала на честь загиблих від Голодомору родичів.

У книзі наведено мартиролог загиблих, опубліковано «Словник їжі часів Голодомору», де можна побачити «страви» від «лушпиння з картоплі» до «щурів», а також стисло згадано про того, хто першим вивів тему геноциду українців на світовий рівень – Джеймса Мейса.

Наприкінці заходу авторка подарувала центральній районній бібліотеці та книгозбірням Броварщини 80 примірників історичної книги «Фрески голоду».

Вступним словом директора КЗ БРР «Броварська РЦБС»      Кошелєвої Л.В. було розпочато лютневий семінар-практикум для бібліотечних працівників щодо впровадження Універсальної десяткової класифікації в книгозбірнях Броварського району.

Завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Броварської ЦРБ Клеменюк І.В. та бібліотекар І категорії Савчук Т.В. розповіли деякі факти з історії виникнення Універсальної десяткової класифікації, про її авторів, термінологію, акцентували увагу на видання УДК українською мовою, методику складання індексів, посилання на скорочені таблиці УДК тощо. Присутнім було презентовано «Таблиці відповідності індексів ББК і УДК». Відбулося жваве обговорення питань застосування УДК для систематизації документів та організації фондів, методики переведення існуючих фондів з системи ББК на УДК, оскільки заміна індексів з ББК на УДК торкнеться абсолютно усіх розділів літератури.

Головний бібліограф методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Музика Н.М. познайомила колег з методикою створення бібліографічних описів згідно з чинним державним стандартом УДК, а головний бібліотекар відділу ОВЄФ та МБА Погорельська С.М. – з особливостями систематизації бібліотечного фонду рідкісних і цінних видань за Універсальною десятковою класифікацією.

Учасники семінару залишилися задоволеними отриманою інформацією та спілкуванням.

Броварською центральною бібліотекою як центром районного методичного об’єднання бібліотек Броварського району і надалі планується проведення подібних занять з підвищення кваліфікації з метою формування у працівників бібліотек спеціальних знань з впровадження УДК.

У рамках обміну досвіду працівниками Гоголівської бібліотеки-філії № 4 КЗ БРР «Броварська РЦБС» та Гоголівським сільським Будинком культури було проведено літературно-музичну годину «Наша мова українська – мова співуча», присвячену Міжнародному дню рідної мови.

Ведучі свята – завідуюча Гоголівською книгозбірнею Бабченко Г.П. та аспірантка Національного інституту стратегічних досліджень Яновська О.В. – яскраво та оригінально презентували авторську пісенну спадщину українського народу. Юні артисти Острицька А.О., Таран Альона – учениця 5-го класу Гоголівської ЗОШ І-ІІІ ст. та директор сільського Будинку культури Білецький А.М впродовж музичного свята талановито виконували українські відомі пісні, цитували українських класиків, закликали любити та поважати рідну мову: «Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості».

Директор КЗ БРР «БРЦБС» Кошелєва Л.В. подякувала учасникам святкового дійства за самобутню популяризацію українського слова, визначила ключові позиції розвитку бібліотек-філій КЗ БРР «Броварська РЦБС» на 2018 та підбила підсумки семінару.

1

6

5

3

4