Чубинський – автор Національного Гімну України

pavlo-chubinskj

Матеріал поданий без змін

23 січня 2019 в Бориспільській центральній бібілотеці проведено Урок видатної особистості “Чубинський – автор Національного Гімну України“. Гість заходу Микола Боровко –  український бориспільський поет-ронделіст, педагог, лауреат премії Павла Чубинського –  розповів про непересічну особистість та неоціненний вклад нашого славетного земляка, поета, вченого, правознавця, фольклориста в розбудову України. Микола Маркиянович прочитав кілька своїх поезій, присвячених особистості автора Гімну.

Учні восьмих класів ЗОШ №1 почули цікаві факти непростої і цікавої історії Гімну України, його написання та шляху до офіційного визнання у Незалежній Україні. Адже починаючи з 1862 р. з огляду на націоналістичність тексту за його виконання можна було поплатитися свободою, потрапивши на заслання, до в’язниці чи психіатричної лікарні. Але текст Гімну жив у серцях українців, мінялась музика до нього, він виконувався неофіційно в українському середовищі і був неофіційним гімном українців.

На заході було показано архівне відео одного з перших привселюдних виконань гімну у Львові та зачитали цитату з книги бориспільського журналіста Володимира Білкея “Не забуваймо незабутнє” про перше легендарне виконання Гімну на Бориспільщині  в грудні 1989 капелою ім. Павла Чубинського під керівництвом народного артиста України Олександра Зюськіна. А завершився захід патріотичним флешмобом – одночасним виконанням Державного Гімну України школярами, приєднавшись таким чином до всеукраїнської акції – флешмобу з нагоди 180-річчя від дня народження Павла Чубинського.

 DSC07860

DSC07905