Скит з трипільських праглибин

 

загружено  У жовтні відомий український скульптор, поет і громадський діяч, наш земляк – Михайло Петрович Горловий відсвяткував своє 65-річчя. Чергове засідання клубу «Краєзнавець», присвячене цій даті, відбулось в циклі краєзнавчих заходів, що ознайомлюють з життям і творчістю видатних жителів Обухівщини. Бібліотекарі Обухівської районної бібліотеки для дорослих познайомили школярів з творчим доробком відомого митця, поета Михайла Горлового. Народився скульптор у селі Щербанівці Обухівського району на Київщині, батьківщині видатного письменника-новеліста Григорія Косинки, який доводиться ювіляру рідним дядьком.  Ім’я Михайла Горлового добре відоме в Україні й за її межами.

Він є членом Національної спілки художників України, членом Національної спілки письменників України, членом творчого об’єднання скульпторів і живописців “Світовид”, дипломантом 13 міжнародних симпозіумів “Скульптура в камені” в Лівані, Україні та Росії. Автор пам’ятників і меморіальних дощок у бронзі та камені відомим діячам України: Івану Виговському, Григорію Косинці, Вікентію Хвойці, Пилипу Орлику, Степану Бандері, Андрію Малишку та ін. Скульптурні роботи Михайла Горлового знаходяться у музеях та приватних колекціях України, а також багатьох країн світу.

     Його вишукана скульптура й витончена поезія закорінені в рідну трипільську землю, мову, культуру. Природно, що саме земля найдавнішої хліборобської цивілізації наснажила Михайла Горлового до творчості, розбудила генетичну пам’ять роду. Його слово тверде, задушевне, пронизане національним духом і глибокою, ніжною любов’ю до України. Письменник  Петро Засенко – редактор поетичної збірки М.Горлового «Поезія в камені» говорив про нього так: «Це людина віддана. Він заглиблений в українську землю, в український дух, у наше слово. Він несе в собі обов’язок митця-громадянина. Таких людей, як Горловий, треба берегти. Бо це – наша совість, це – наша відданість мистецтву, нашій землі і українській мові.»

      Вітаємо ювіляра! Бажаємо  йому здоров’я, наснаги, натхнення й успіхів у творчій праці та нових мистецьких робіт!

20171030_154936

20171027_131335

20171027_130928