Афганські події хвилюють серця

300_190_5a816ba154c07Матеріал поданий без змін

 Минають дні, ідуть роки.

Життя листки перегортає.

                                                     А біль Афгану – навіки,

в душі чомусь не замовкає

15 лютого  2019 року у бібліотеці-філіалі  с. Гостролуччя  Баришівської ЦБС, з нагоди 30-річчя виведення  військ колишнього Радянського Союзу з Афганістану проведена зустріч   учнів 8-11 класів Гостролуцького НВК (кл. керівники В.В.Зікій та Л,П.Дудка)  з земляками, воїнами-афганцями Сергієм Івановичем Богданом та Володимиром Петровичем Демченком «Афганські події хвилюють серця». Сергій Іванович працює заступником голови Баришівської  районної  ради, Володимир Петрович – трактористом компанії «Агро –С».

Тридцять років тому сотні сімей, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув  афгансько – узбецький кордон. Більше 160 тисяч українців брали участь у  бойових діях в Афганістані, з них майже 2,5 тисячі – загиблих.

Молоде покоління повинно знати про страшні події безглуздої афганської війни і пам’ятати, що серед  нас живуть люди, які в 20 років стали  учасниками воєнних подій.   Ми пишаємось їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.

З хвилюванням і сльозами на очах слухали учні розповіді Сергія Івановича Богдана  та Володимира Петровича Демченка про  важку війну в чужій країні.  Особливо їх  вразило, як на вузькій афганській дорозі,їдучи на БТР, зустрілися два односельці, впізнали одне одного, але навіть привітатися в них не було можливості.

 З цікавістю учні розглядали  листи з далекого Афганістану. Серед них лист Сергія Івановича, написаний на обгортці з чаю, не було паперу. А  боєць знав, з яким нетерпінням чекають дома звісточки про сина, адже матері вимолювали повернення своїх дітей до дому.

         З гордістю за земляка знайомилися учні з листом-подякою батькам  С.І.Богдана за виховання сина.

Темі  афганської війни присвячені твори письменників, композиторів, художників. Зняті художні і документальні фільми. Присутні переглянули мультимедійну презентацію  про юність  обпалену  війною і жарким афганським сонцем. Та війна давно закінчилася, але біль втрат – це живий  біль на все життя.

DSC_0307

DSC_0306

DSC_0298